Изтребителите на израелските военновъздушни сили кацнаха за пръв път в историята в Германия. Това стана непосредствено преди символична възпоменателна проява и съвместни военни учения между двете страни, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Шестте самолета Ф-16 ще участват през следващите две седмици в ученията "Сини криле 2020" и MAGDAY", съобщиха в Туитър германските ВВС "Луфтвафе".

Снимка: AP/БТА

За утре е планирано смесена германско-израелска въздушна формация да прелети над военновъздушната база Фюрстенфелдбрук, където беше кулминацията на масовото избиване на израелските атлети на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. Тогава бяха убити 11 атлети, взети за заложници от палестинската терористична групировка "Черния септември", сред които 9 бяха израелци.

Снимка: AP/БТА

"На връщане полетът ще премине над покрайнините на Дахау. След това германско-израелската делегация ще положи венци пред мемориала в концентрационния лагер и ще почете паметта на жертвите на Холокоста и тиранията на националсоциализма", съобщиха миналата седмица отново германските ВВС.

По време на Втората световна война в концентрационния лагер Дахау край Мюнхен са затворени над 200 000 души от цяла Европа. Около 41 500 са убити според сайта на мемориала.