На 28 декември самолетът "Еърбъс" на базираната в Малайзия авиокомпания изчезна от радарите със 162-ма души на борда по време на полет от индонезийския град Сурабая до Сингапур. Смята се, че останките на машината се намират на дълбочина между 25 и 32 метра в Яванско море.

Тази сутрин 4-метрови вълни спряха за часове издирването на телата на загиналите пътници и на отломките на самолета на "ЕърЕйша", но по-късно операция бе възобновена.

Кораб на индонезийските военноморски сили откри опашката на катастрофиралия самолет, съобщи ДПА.

"Успяхме да установим местонахождението на опашката на самолета с помощта на сонар", каза полковник Яян Софян за телевизия "Метро Ти Ви". Той уточни, че обектът се намира на дълбочина 29 метра.

Междувременно Франция изпрати свои експерти, които да се присъединят към издирването на черните кутии, съобщи сингапурският вестник "Стрейтс таймс" цитиран от ТАСС и БТА.

Това е екип от двама следователи на френското Бюро за разследване на самолетни катастрофи и двама технически съветници на авиокомпанията "Еърбъс".

Френските експерти носят хидроакустично оборудване за засичане сигналите на черните кутии. Според спасителните екипи най-вероятният район, където се е разбил самолетът, е с площ около 1500 кв. морски мили (над 5400 кв. км). Три кораба са изпратени в тази зона, както и група индонезийски водолази.

Броят на намерените тела пък нарасна до 30, като само днес бяха открити 21, повечето - от американски военен кораб, посочва Асошиейтед прес. Пет от тях все още били привързани с предпазен колан към седалката.