Британското правителство може да реши едностранно да отмени Брекзит, без да се консултира с другите страни членки на Европейския съюз, постанови днес Съдът на ЕС, предаде Ройтерс.

Решението бе приветствано от противниците на излизането на Великобритания от съюза.

Извънредното тълкувателно решение на Съда на ЕС, публикувано само ден преди гласуването в британския парламент за постигнатото от премиера Тереза Мей споразумение за Брекзит, гласи, че "Великобритания има правото да оттегли едностранно уведомлението за намерение за напускане на ЕС".

Решението следва становището на генералния адвокат на Съда на ЕС. Това засили надеждите на противниците на Брекзит за произвеждане на нов референдум, който да попречи на оттеглянето на Великобритания от съюза, предвидено за 29 март 2019 година, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Съдът на ЕС заяви, че в случай на отказ от Брекзит, Великобритания ще остане част от съюза без промяна на условията на членството й.

Делото бе внесено от група анти-Брекзит политици и срещна неодобрение от британското правителство и ЕС, припомня Би Би Си.

Мей е изправена пред силна опозиция срещу предложеното от нея споразумение за Брекзит и мнозина очакват то да бъде отхвърлено от британския парламент, което ще доведе до нови напрегнати преговори с ЕС. Очаква се в четвъртък британската министър-председателка да присъства на среща на лидерите в Брюксел.

Алин Смит - евродепутат от Шотландската национална партия и противник на Брекзит, който бе сред онези, сезирали Съда на Европейския съюз да се произнесе по тълкуването на чл. 50 от Лисабонския договор - заяви, че "днешното решение изпраща ясно послание на британските депутати преди гласуването утре, че има изход от тази криза".

"Светлина в края на тунела за икономиката, за работните места и за позицията на Великобритания на световната сцена. Сега всичко зависи от Великобритания", подчерта той.

"Ако Великобритания реши да промени позицията си по Брекзита, отмяната на чл. 50 е вариант и европейската страна ще трябва да направи всичко по силите си да приветства Великобритания с отворени обятия", добави шотландският евродепутат.

Междувременно, ден преди ключовото гласуване в британския парламент, американски и британскки издания коментират досегашното й отражение върху Обединеното кралство и шансовете за успех на министър-председателката Тереза Мей при утрешния вот.

Брекзит раздели както страната, така и парламента, пише "Уолстрийт джърнъл", и подчертава, че това отива отвъд традиционното разделение дясно-ляво. Споразумението за излизане от ЕС направо обърна с главата надолу британската политическа система, посочва вестникът.

"Ню йорк таймс" отбелязва, че бремето на борбата за постигане на сделка, продължила две години и половина, личеше на лицето на премиера Мей, когато призова колегите си да подкрепят утре плана й за напускане на общността. "Споровете продължиха достатъчно дълго", каза Мей. "Това разяжда нашата политика. А животът зависи от компромиса", каза Мей. Но ако призивът на Мей за компромис звучеше неискрено, това отчасти е и по нейна вина, смята изданието. Вестникът отбелязва, че докато преговаряше, тя не разкриваше намеренията си и беше потайна като играч на покер, който притиска картите към тялото си. По времето, когато разкри истинския си план, като представи на страната компромис, който трябваше да привлече умерените, тя вече почти не разполагаше с други резерви на доверие или лоялност, от които да може да черпи. "Тя не беше подготвила нацията за това как ще изглежда компромисът", каза Кейти Периър, която за кратко беше директор по комуникациите на премиера.

Според Йън Дънт, автор на книгата "Брекзит: какво по дяволите се случва сега?", Мей е била толкова погълната от разделенията в собствената си партия, че не е успяла досега да се заеме с разделенията в страната си. "Тя беше човек, който разделя", казва Дънт. "Едва сега се представя като прагматичен центрист".

Тереза Мей е изправена пред битка за лидерския й пост в най-трудната седмица от премиерския й мандат, посочва лондонският "Таймс". 48 депутати от партията на торите заявиха вчера намеренията си да предизвикат състезание за следващ председател на консерваторите, което може да се състои тази седмица. Някои министри от кабинета до последно се надяваха, че Мей ще отложи утрешното гласуване по сделката за Брекзит, тъй като има данни, че тя ще загуби с трицифрено число.

Коментаторът на лондонския "Гардиън" Джон Харис пише, че в Обединеното кралство от десетилетия тлеят напрежения, но вотът за Брекзит ги накара да експлодират. Той изтъква, че под повърхността на най-дълбоката политическа криза от 80 години и драмата в Уестминстър, която е на път да достигне върха си, лежат дълбоки различия по отношение на културата и нагласите, които ще са определящи за страната през следващите десетилетия.