Руските сили са разположили 17 кораба на бойно дежурство в Черно море, включително два ракетоносеца - крайцер и подводница, способни да пренасят 12 ракети "Калибър", заяви Наталия Хуменюк, ръководител на Съвместния пресцентър на Оперативно командване "Юг", по време на информационния телетон "Единни новини", предаде Укринформ.

"Корабната група е доста разгърната - 17 кораба в Черно море и един, който обикновено дежури в Азовско море. Два ракетоносеца продължават да дежурят - един надводен и един подводен. Те могат да носят общо 12 ракети "Калибър", което означава, че след дълга пауза, ракетоносците са били разположени точно след атаката с дронове "Шахед" срещу едно от (украинските) пристанища. Анализът показва, че след атаката с безпилотни летателни апарати "Шахед" врагът използва ракетни атаки въз основа на събраните данни, т. е. откриване на системите за противовъздушна отбрана и прокарване на маршрут за ракетите, при който ще бъдат нанесени максимални поражения. Ето защо Силите за отбрана са в бойна готовност, осъзнаваме опасността и предупреждаваме населението за нея", каза Хуменюк.

Тя призова гражданите да действат възможно най-бързо в случай на въздушна тревога и да се укрият незабавно.

По-рано днес Русия съобщи, че е свалила шест украински дрона в района на Калуга, на по-малко от 200 км югозападно от Москва, на фона на увеличаване на подобни атаки, насочени към руската столица. 

Областният управител Вячеслав Шапша уточни в "Телеграм", че дроновете са били унищожени, когато са се опитали да прекосят Калужка област, намеквайки, че тя не е била тяхна цел.

Инцидентът не е причинил "жертви или щети", увериха от Министерството на отбраната.

Украинските атаки с дронове се умножиха през последните седмици на руска територия, често насочени срещу Москва и анексирания Кримски полуостров.