Роденото в Калининград бебе се казва Пьотр Алексеевич Николаев с ръст 50 см и тегло 3060 гр, съобщи телевизионният канал "Росия 24", цитиран от БТА.
Лекарите и наблюдателите на ООН фиксираха точно кога момченцето се е появило на бял свят - в 00:02 ч местно време. Майката и детето се чувстват добре.

Малко по-късно още един руски град - Петропавловск-Камчатски обяви, че
момченце на име Александр, тежащо 3,6 кг се е родило в нощта на 31 октомври в 0:19 местно време и то е 7-милиардният жител на планетата, пише на сайта на пълномощния представител на президента на Далекоизточния федерален окръг Виктор Ишаев. Удостоверението е било връчено в тържествена обстановка на майката на новороденото - Марина Богданова, която получила апартамент от властите.

Снощи обаче Филипините обявиха, че светът вече има 7 милиарда жители, след като Даника Май Камачо беше родена преди полунощ в неделя в манилската болница Жозе Фабела.

Благотворителна организация, посветена на грижите за децата, пък заяви днес, че малко момиченце, родено в най-многолюдния индийски щат Утар Прадеш, е седеммилиардният обитател на планетата, съолщи Франс прес.

Неправителствената организация "План интернешънъл", базирана в Лондон, избра бебето, родено в село Мал, на около 30 км от столицата на щата Лакнау. Наргис е родена в 7,20 м. местно време (01,50 ч. по Гринуич) и има 23-годишна майка и 25-годишен баща, съобщи говорителката на благотворителната организация Шомпа Махнати. Организацията наблюдавала седем бременни, които се очаквало да родят днес.Тя избрала Утар Прадеш поради високата раждаемост и прогнози на ООН, според които седеммилиардният жител щяло да се роди в Индия.

Населението достигна 6 милиарда души през 1999 година. ООН избра Аднан Невич - бебе родено в Сараево, за шестмилиардния жител на планетата. Сега ООН се въздържа да определи предварително "победител". Според генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, който ще отбележи събитието с пресконференция, достигането на прага от седем милиарда жители не трябва да се пренебрегва. "Това не са просто цифри. Това е човешка история", заяви Бан Ки-мун в нюйоркско училище миналата седмица.
Същевременно Китай, най-населената страна в света, която има над 1,3 милиарда жители, ще запази стриктната си политика за едно дете в семейството, предаде Франс прес, като се позова на китайски медии. Мярката за семейно планиране влезе в сила през 1979 г. и "предотврати" раждането на половин милиард бебета. Тя се оказа обаче бомба със закъснител, тъй като населението застарява, а между половете се образува демографски дисбаланс, което ще породи големи икономически и социални проблеми за страната.

"Пренаселеността си остава едно от големите предизвикателства за икономическото и социалното развитие на Китай", заяви Ли Бин, директор на Държавната комисия за населението и семейното планиране, прогнозирала, че китайците ще достигнат 1,45 милиарда души до края на настоящото десетилетие.