Най-малко 136 души са загинали при потъването на ферибот в езерото Виктория в Танзания. Това не е окончателният брой на удавилите се. Опасенията са, че броят им може да надхвърли 200, съобщава Нова телевизия.

Едва 37 души са били спасени, съобщиха властите.

Потъналият плавателен съд е бил с капацитет да превозва 100 души, но е бил значително претоварен. Според някои е имало почти 400 пътници на борда.

До момента не е установено окончателно каква е причината за катастрофата, но се смята, че фериботът не е имал технически проблеми.

Танзанийският президент Джон Магуфули обяви от днес четиридневен национален траур за жертвите на потъналия в езерото Виктория ферибот, съобщи Франс прес.

В реч, предавана по обществената телевизия, президентът съобщи, че по последни данни в трагедията са загинали най-малкото 131 души, а 40 са били спасени.

Президентът съобщи, че е наредил да бъдат арестувани "всички лица, свързани с управлението" на ферибота, и че арестите вече са започнали. Изглежда плавателният съд е бил претоварен и става дума за престъпна небрежност, заяви Магуфули.