Ферибот потъна в езерото Виктория в Танзания. Има опасения, че над 200 души са се удавили, съобщи представител на местните власти, цитиран от Ройтерс. Инцидентът стана в четвъртък.

До момента е потвърдена смъртта на 79 човека, съобщи обществената телевизия Ти Би Си, като се позовава на губернатора на провинция Мванза, предаде Франс прес. По-рано се съобщаваше за 42 жертви. Спасени са 37 души, уточни телевизията.

Трудно е да се установи точният брой пътници на борда, тъй като лицата, които издават билети, са се удавили, а машината, която записва данните, е потънала. Фериботът е превозвал и товари, включително чували от царевица и цимент.

Според Би Би Си фериботът "МВ Ниерере" е потънал между островите Укара и Буголор, а на борда е имало повече от 400 души. Според информация на портала "Африка Нюз" плавателното средство се е преобърнало на няколко метра от мястото за закотвяне, а предполагаемата причина за инцидента е претоварване.

Причината за корабокрушението за момента не е установена. Такива злополуки обаче често се дължат на претоварване, отбелязва Франс прес. Операторът на ферибота твърди, че през последните месеци е ремонтирал двигателите на съда. 

През 1996 г. близо 700 човека загинаха при потъването на ферибот в езерото Виктория