Руският президент Владимир Путин осъди убийството на лидера на проруските сепаратисти в украинската Донецка област Александър Захарченко, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В изявление, разпространено от Кремъл, Путин определи убийството като подъл акт, целящ да дестабилизира крехкия мир в региона. Руският президент поднесе съболезнования на семейството на Захарченко.

За разлика от руското министерство на външните работи и депутати, Путин обаче не обвини Украйна за убийството, отбелязва Ройтерс.

Говорителката на МВнР Мария Захарова каза по-рано, че "има основание да се предполага, че зад убийството стои режима в Киев".

Следственият комитет на Руската федерация обяви, че е започнал разследване за "международен тероризъм" във връзка с покушението срещу Захарченко, предаде ТАСС, като се позова на неговата говорителка Светлана Петренко.

Според Петренко при експлозията в ресторант в Донецк днес, при която загина ръководителят на провъзгласената от сепаратистите Донецка народна република (ДНР), са били ранени още двама души - "министърът" на приходите и таксите на т. нар. ДНР Александър Тимофеев и неизвестно момиче.

Захарченко не е единственият убит при взрива, предаде обаче украинската държавна информационна агенция Укринформ, цитирайки Службата за сигурност на Украйна, предаде ДПА. Укринформ не даде подробности.

Целта на убийството на Александър Захарченко е да бъде провален мирният процес в Югоизточна Украйна и изпълнението на Минските споразумения, коментира руското министерство на външните работи в изявление, цитирано от ТАСС. То предупреди за заплаха от дестабилизиране на ситуацията в региона.

Русия призовава украинските власти да се откажат от използването на терористични методи за решаване на вътрешните проблеми на страната, се казва в изявлението.

Руското външно министерство изрази надежда "отговорните украински политици да намерят сили да спрат "партията на войната" (в Киев) и да не допуснат ескалиране на конфронтацията в Донбас".

За временен ръководител на провъзгласената от проруските сепаратисти в Източна Украйна Донецка народна република (ДНР) съгласно нейната "конституция" бе избран "вицепремиерът" Дмитрий Трапезников, предаде ТАСС.

"Конституцията" на ДНР предвижда именно "вицепремиерът" на "републиката" да бъде неин временен ръководител в случай на предсрочно прекратяване на правомощията на лидера.

Дмитрий Трапезников е роден през 1981 г. в Съветския съюз, в град Краснодар, сега в Южна Русия. На следващата година семейството му се премества в Донецк, посочва ТАСС.

Трапезников има три висши образования - в областта на промишленото и гражданското строителство, по икономика и по право. Той е бил мениджър във футболния отбор Шахтьор (Донецк), заемал е ръководни постове в големи бизнес структури, а в периода 2010-2012 г. е бил заместник-председател на съвета на Петровски район в Донецк, сочи още справката на ТАСС.

Агенцията отбелязва, че "след преврата в Украйна през 2014 г." (Трапезников) подкрепя движението за свобода на Донбас и се включва в опълчението". Оттогава заема редица постове в управлението на т. нар. ДНР.