Взривът, убил лидера на проруската ДНР Александър Захарченко е бил поставен в осветително тяло в заведението, съобщи mk.ru. Поводът за събирането на така наречените "министри" на ДНР в кафенето бил да изпият по чашка в памет на починалия съветски певец Йосиф Кобзон.

Кафенето, където бе взривен Захарченко, е на стотина метра от неговата резиденция и често се използвало за срещи на лидерите на проруската ДНР.

Според някои руски медии, то било собственост на шефа на охраната на Захарченко. Според life.ru извършител на убийството е един от охранителите на лидера, който е изчезнал от момента на взрива. Явно, организаторът е имал точна информация, че Захарченко ще се появи в кафенето и даже е знаел къде ще седне, за да постави взрива на подходящо разстояние.

Междувременно и руският президент Путин изрази съболезнования на близките на убития сепаратист и нарече убийството "подло". Някои руски депутати и политици вече изразиха мнение, че убийството слага кръст на Минските споразумения. Говори се и за ново, кърваво продължение на противопоставянето с Украйна.

Киев от своя страна постави войските си в района на ДНР в повишена бойна готовност, очаквайки провокации и атаки от страна на сепаратистите.