Смъртта на лидера на непризнатата от никого ДНР Александър Захарченко предизвика остри реакции в Москва и Киев. Говорителката на руското Министерство на външните работи Мария Захарова определи случилото се в Донецк като "терористичен акт".

"Имаме основание да предполагаме, че зад убийството стои режима в Киев", каза тя, цитирана от РИА "Новости". Според руското външно министерство, положението в ДНР се усложнява.

Това бе потвърдено и от съобщенията за въведено извънредно положение в Донецк и появата на бронетранспортьори по улиците.

Захарова призова международната общност да поиска от Киев безпристрастно разследване на убийството на Александър Захарченко. Като се има предвид "марионетността на политическата система на Украйна", международната общност трябва и да контролира това разследване, допълни говорителката, цитирана от ТАСС.

Стана известно, че вторият пострадал при взрива, който уби Захарченко, е отговарящият за финансите в правителството на ДНР. Разследващите убийството съобщиха, че има задържани подозрителни лица.

В Киев Службата за сигурност на Украйна (ССУ) заяви, че убийството на ръководителя на сепаратистите в източната Донецка област Александър Захарченко е резултат от конфликт между "терористите и техните руски спонсори", съобщи Ройтерс. 

"Всички обвинения, които може да бъдат чути от руската страна, не са верни", каза говорителката на ССУ Елена Гитлянская. Според Украйна убийството може да е дело и на руските спецслужби с цел отстраняване на неудобна вече личност или преразпределение на бизнеса.

През 2014 г. подкрепяни от Русия бунтовници в Източна Украйна отхвърлиха властта на Киев, след като там дойдоха на власт след протести прозападни лидери, отбеляза Ройтерс.