Съветският съюз е дал три четвърти от военния принос за разгрома на нацизма, заявява президентът на Русия Владимир Путин в статия за американското издание "Нешънъл интерест", поместена днес на руски език на сайта на Кремъл, в московския официоз "Росийская газета" и други руски вестници.

Статията е под заглавие "75 години от Великата победа: споделена отговорност към историята и бъдещето".

"Каквото и да се мъчат да докажат сега, основният, решаващият принос бе на Съветския съюз, на Червената армия", се казва в текста.

"Още веднъж ви припомням очевидното: основните причини за Втората световна война до голяма степен произтичат от решенията, взети след Първата световна война. Версайският договор се превърна в символ на дълбока несправедливост за Германия. Всъщност това беше грабеж на държава, която беше задължена да плати огромни репарации на западните съюзници, като изчерпа икономиката си. Главнокомандващият на Съюзните сили, френският маршал Ф. Фош пророчески описа Версай: "Това не е мир, това е примирие за двадесет години"", пише Путин и нататък разглежда ролята и позициите на отделни страни в навечерието на Втората световна война: Полша, Чехословакия, Великобритания, Франция.

На 24 юни на Червения площад в Москва и в други руски градове ще се проведе Парадът на победата в чест на 75-ата годишнина от разгрома на нацистка Германия, който трябваше да се състои на 9 май, но бе отложен заради коронавирусната пандемия, припомня печатът.

Русия винаги ще бъде благодарна за помощта на своите съюзници в снабдяването на Червената армия по време на войната, подчертава Путин. Днес обаче редица партньори на Русия нямат готовност за съвместна работа с цел установяване на истината за Втората световна война, посочва руският лидер в статията, цитирана от РИА Новости, ТАСС и други руски агенции.

Престъпните действия на помагачите на нацистите нямат оправдание, изтъква руският президент и критикува "героизирането им" в някои страни като "предателство спрямо паметта на бащите и дедите ни".

Путин заявява, че няма намерение да поема ролята на съдник и приканва колегите си към спокоен и открит диалог, "самокритичен, непредубеден поглед към общото ни минало". "Този подход ще даде възможност да не повторим тогавашните грешки и да осигурим мирно и благополучно развитие за дълги години напред", пише лидерът на Русия.

Във връзка с това Путин отбелязва голямата роля на Съвета за сигурност на ООН и правото на вето, предвидено за всяка от петте страни основателки, като "единствената разумна алтернатива на пряк сблъсък между най-големите страни". Той припомня своята инициатива за среща на върха на държавите от "петорката" - постоянните членки на Съвета, посрещната със съгласие от останалите четири държави. "Благодарим им за това и разчитаме на такава присъствена среща при първа възможност", добавя руският държавен глава.

На тази среща лидерите на петте страни трябва да обсъдят по-специално стъпки, насочени към развитие на колективното начало в световните дела. Необходим е открит разговор по теми, засягащи запазването на мира, укрепването на регионалната и глобалната сигурност, контрола върху стратегическите оръжия, съвместните усилия в борбата с тероризма, екстремизма и други актуални заплахи, заявява Владимир Путин. Той предлага и дискусия по въпроси на глобалната икономика, на първо място с цел преодоляване на последиците от коронавирусната криза, също и разговори за опазването на околната среда и по проблемите с гарантирането на глобална кибернетична сигурност.

Дневният ред, предлаган от Русия, е изключително важен и актуален за "петорката" и за целия свят. Москва има конкретни идеи и инициативи по всички точки от него, добавя в статията си Владимир Путин.