Русия оспори днес позицията, изразена в приета тази седмица резолюция на Европейския парламент, според която договорът за ненападение между Съветския съюз и нацистка Германия от 1939 г., т. нар. пакт Рибентроп-Молотов, е довел до избухването на Втората световна война, предаде ДПА, на която се позова БТА.

В комюнике руското министерство на външните работи нарече резолюцията "политизиран ревизионизъм" и отбеляза, че тя не споменава Мюнхенското споразумение между западните сили и нацистка Германия от предишната година, което е позволило на хитлеристите да нахлуят в Чехословакия.

"Европейският парламент направи поредния скандален опит да приравни нацистка Германия - страната агресор - и Съветския съюз, чиито народи, на цената на огромни саможертви, освободиха Европа от фашизма", коментира руското външно министерство.

Пактът Рибентроп-Молотов рядко се обсъжда в съвременна Русия, докато победата над нацистка Германия, която слага край на Втората световна война в Европа, остава източник на национална гордост и се празнува много тържествено, отбелязва ДПА.

В резолюцията, приета вчера, ЕП казва, че договорът е имал за цел да раздели Европа "между два тоталитарни режима".

Според историци съветският лидер Йосиф Сталин е използвал пакта Рибентроп-Молотов, за да анексира територии, които са принадлежали на Руската империя преди Октомврийската революция от 1917 г. Съвременна Русия поддържа позицията на Съветския съюз, че този договор е бил необходимо зло, като опит за предотвратяване на нахлуването на нацистка Германия. Тя обаче въпреки това напада СССР през 1941 г.