Руският президент Владимир Путин възложи днес на правителството да подготви до една седмица план за действие за борба срещу новия вариант Омикрон на коронавируса, предаде Ройтерс.

Путин каза, че е важно да се поддържат доставките на лекарства и кислород, както и да бъдат осигурявани болнични легла. Преди всичко е необходимо постоянно да наблюдаваме ефективността на тестовете и ваксините, да използваме ясни алгоритми, за да намалим разпространението на заразата, заяви руският президент на инвестиционен форум.

Миналият месец бе най-смъртоносният в Русия от началото на пандемията. Властите бяха принудени да обявят една неработна седмица в началото на ноември, още преди появата на Омикрон.

Броят на новите случаи и на починалите от заразата спадна от пиковите си стойности, но остава висок. Днес оперативният щаб за борба с инфекцията регистрира 33 860 новозаразени и 1209 починали за последните 24 часа.

Русия все още не е регистрирала случаи на варианта Омикрон. Страната е отчела общо повече от 9,6 милиона заразени и 275 193 починали от заразата от началото на пандемията.

Новият вариант на коронавируса постави под въпрос перспективите за глобално икономическо възстановяване, каза Путин. Той подчерта важното значение на взаимното признаване на ваксините и ваксинационните сертификати от отделните държави.

Руската ваксина "Спутник V" все още не е одобрена от Световната здравна организация и от Европейската агенция по лекарствата.