Иранските сили за сигурност откриха огън и убиха млад мъж по време на протест в Махабад, Северозападен Иран, организиран заради смъртта на 22-годишната Махса Амини, съобщи базираната в Осло правозащитната организация "Хенгав", цитирана от Франс прес и БТА.

Протестиращите са се опитали неуспешно да превземат правителствени сгради, съобщиха местни медии, включително държавната агенция ИРНА. На видеа, разпространени днес в социалните мрежи, се виждат тълпи от хора, сцени на размирици и подпалени магазини.

Сблъсъците избухнаха след погребението на 35-годишния протестиращ Исмаил Маулуди, който беше убит снощи, когато тълпата се насочи към канцеларията на губернатора, съобщи "Хенгав".

Хиляди хора се събраха вчера около гроба на Махса Амини в родния ѝ град в провинция Кюрдистан, за да ѝ отдадат почит 40 дни след смъртта й, припомня АФП.

Стотици поддръжници на правителството протестираха днес пред британското посолство в Техеран, скандирайки лозунги срещу срещу базираните в Лондон ираноезична редакция на Би Би Си и телевизия "Иран интернешънъл", които бяха включени в черния списък на Иран с терористични организации.

Демонстрантите бяха предимно студенти на ислямски семинарии, които са лоялни на правителството, съобщиха очевидци.

Само преди дни иранското външно министерство включи двата ираноезични канала в списъка си с терористични организации, свързани с продължаващите протести в страната, отбелязва ДПА.

Мащабните протести в Иран започнаха преди повече от пет седмици заради смъртта на 22-годишната иранка от кюрдски произход Махса Амини, задържана от нравствената полиция за нарушаване на строгите правила за облеклото на жените в страната.

Техеран извика германския посланик заради подкрепа за масовите протести, съобщи агенция ИРНА.

Иран обвинява Германия и външния ѝ министър Аналена Бербок, че подкрепят демонстрациите, избухнали след смъртта на Амини.

Новината за извикването на посланик Ханс-Удо Муцел идва ден след като Бербок обяви нови санкции срещу Техеран заради репресиите срещу протестното движение. Те предвиждат забрана за влизане в Германия за конкретни ирански граждани, както и нови ограничения в деловите отношения с ирански банки.

 Аятолахът се закани да отмъсти

Върховният лидер на Иран обеща да отмъсти на онези, които заплашват сигурността на страната, след нападението срещу шиитски поклонници, отговорност за което пое "Ислямска държава", което заплашва да разпали напрежението на фона на широко разпространени антиправителствени протести. съобщи Ройтерс.

В изявление, прочетено по държавната телевизия, аятолах Али Хаменей заяви, че нападателите "със сигурност ще бъдат наказани" и призова иранците да се обединят. "Всички сме длъжни да се справим с врага и неговите предателски или невежи агенти", подчерта Хаменей ден след нападението, отнело живота на 15 души.

Призивът на Хаменей за единство изглежда е насочен предимно към лоялните към правителството, а не към протестиращите, чието движение властите смятат за заплаха за националната сигурност, отбелязва Ройтерс.

Религиозните управници на Иран са изправени пред общонационални протести след смъртта на Махса Амини, 22-годишна кюрдка, починала на 16 септември след арест от нравствената полиция. Чуват се и призиви: "Смърт на Хаменей!" и "Край на Ислямската република!". Демонстрациите са едно от най-големите предизвикателства към управлението след революцията от 1979 година.

Иранските власти съобщиха, че са арестували въоръжен мъж, извършил нападението в светилището в град Шираз. Държавните медии заявиха, че то е дело на "терористи такфири" - етикет, който Техеран използва за твърдолинейните сунитски мюсюлмански бойци като членовете на "Ислямска държава".

Заместник-губернаторът на провинцията Есмаил Мохебипур заяви, че заподозреният нападател е в критично състояние, след като е бил прострелян от полицията. "Все още не сме успели да го разпитаме", добави той.

Кадри от камери за видеонаблюдение, излъчени днес по държавната телевизия, показват как нападателят влиза в светилището с автомат, който е скрил в чанта, и стреля, докато богомолците се опитват да избягат и да се скрият в коридорите.

"Ислямска държава", която някога представляваше заплаха за сигурността в Близкия изток, е поемала отговорността за предишни случаи на насилие в Иран, включително двете нападения през 2017 г., насочени срещу парламента и гробницата на основателя на Ислямската република аятолах Хомейни. Когато беше на върха на своята мощ, организацията управляваше милиони хора в Близкия изток и всяваше страх по целия свят със смъртоносни атентати.