Съединените щати смятат, че има причина да се приеме, че Русия помага на режима в Иран за справяне с протестите за правата на жените там.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер каза, че Русия дава съвети на Иран, заради "богатия си опит при потискане на открити демонстрации", предаде думите й кореспондент на БНР във Вашингтон.

Новината идва в момент, в който Иран е обвинен, че снабдява Русия с бойни дронове използвани от руската армия срещу цивилни граждани в Украйна.

Жан-Пиер се обърна директно към Иран с думите: "Спрете да убивате хората си и спрете да пращате оръжия на Русия, с които да се убиват украинци".

Нарастващата опасност за Украйна е била засегната и по време на разговорите между гостуващия във Вашингтон израелски президент Ицхак Херцог и американският президент Джо Байдън.

Израелският президент каза, че Иран е на път да се превърне в ядрена сила и намекна, че Техеран доставя на Русия дронове, "които убиват мирни граждани в Украйна", посочва Асошиейтед прес.

"Днес иранският режим смазва хиляди ирански граждани - млади мъже и жени, които протестират и просто защитават правото си на свободи", каза Херцог.

Израел подхождаше с неохота по въпроса за подпомагане на Украйна, но визитата на Ицхак Херцог в САЩ изпраща сигнал, че Израел е разтревожен от нарастващата роля на Иран в Украйна.

Във вторник Херцог се срещна с държавния секретар Антъни Блинкън и каза, че е споделил данни от разузнаването, които показват, че Иран е снабдявал Русия с военни дронове.

Демонстрациите, предизвикани от смъртта на 22-годишната жена Махса Амини в ареста на иранската нравствена полиция на 16 септември, се превърнаха в едно от най-дръзките предизвикателства срещу религиозните лидери след революцията от 1979 година. Голям брой иранци излязоха по улиците, като някои призоваваха за падането на Ислямската република и скандираха "Смърт на (върховния лидер аятолах Али) Хаменей", припомня Ройтерс.