Руските депутати одобриха поправки в закона, които ще позволят мобилизация и участие във войната в Украйна на бивши затворници с тежки присъди, съобщиха световните агенции и БТА.

В поправките става дума за лица, които са излезли от затвора преди по-малко от осем години (с присъди за тежки престъпления) и преди по-малко от десет години (с присъди за особено тежки престъпления). Законът за мобилизацията, който руският държавен глава Владимир Путин подписа през септември, досега не се отнасяше до затворници с подобни присъди.

Отсега нататък според гласуваните от Държавната дума (долната камара на руския парламент) промени единствено осъдените за педофилия, вземане на заложници, атентати, трафик на радиоактивни материали, шпионаж или измяна, няма да подлежат на мобилизация.

Руските депутати гласуваха днес и закон, който урежда статута на доброволците, "помагащи на въоръжените сили" при конфликти или антитерористични операции в страната или извън нея. Те вече получават "същия статут, като войници, служещи по договор". "Така е редно - те защитават нашата страна", заяви председателят на Думата Вячеслав Володин.

Мобилизацията в Русия беше въведена след отстъпления на силите на Москва в различни части на Украйна и вече е обхванала повече от 230 000 души по данни властите. Тя предизвика протестни демонстрации в някои области на страната и накара мнозина да напуснат незабавно Русия. Съобщено бе и за многобройни случаи на получаване на повиквателни от лица, които не подлежат на мобилизация - като студенти, възрастни и болни. Това накара дори президента Путин да признае, че са допуснати грешки в този процес.

По-рано днес руският държавен глава каза, че постоянно мисли за руските загуби във войната в Украйна. По думите му обаче само Русия може да гарантира териториалната цялост на Украйна. 

Говорейки пред експерти от 44 държави, Путин каза, че Русия не смята себе си за враг на Запада. Руският президент обаче определи войната в Украйна като битка между Запада и Русия за съдбата на втората по големина източнославянска държава. Той заяви, че това е отчасти "гражданска война", тъй като руснаците и украинците са един народ. "Украйна, разбира се (при болшевиките), се е формирала като изкуствена държава", изтъкна Путин, цитиран от ТАСС.

Киев категорично отхвърля тази концепция.