Стотици протестиращи щурмуваха рано тази сутрин шведското посолство в Багдад, предаде Ройтерс. 

Новинарската агенция уточнява, че се позовава на източник, запознат със случващото се, и на очевидец. Източникът е заявил, че няма ранени служители на посолството, но коментар от самите тях все още няма. От шведското външно министерство обаче посочиха, че всички служители на посолството в Багдад са невредими и че ведомството поддържа редовен контакт с тях. 

Според агенцията протестът е бил организиран от симпатизанти на шиитския религиозен лидер Муктада Садр преди очаквано изгаряне на екземпляр на Корана в Швеция. На видеозаписи, публикувани в "Телеграм", се вижда как хора се събират около комплекса на посолството в 1 ч. местно време и го щурмуват час по-късно. На други записи се вижда пушек от сграда, която е част от комплекса на посолството.

Швеция разкритикува атаката срещу посолството си в Багдад, предаде Ройтерс. "Осъждаме всички атаки срещу дипломати и служители на международни организации", се казва в изявление на шведското външно министерство. Ведомството отбелязва и че иракските власти имат задължението да гарантират сигурността на дипломатическите мисии на своя територия. 

Иракските власти също разкритикуваха действията на протестиращите, информира БТА. Иракското външно министерство заяви, че осъжда "по най-суров начин" подпалването на шведското посолство в Багдад и призова силите за сигурност незабавно да започнат разследване, предаде Франс прес. 

"Иракското правителство натовари компетентните сили за сигурност да проведат незабавно разследване и да вземат всички необходими мерки за изясняването на обстоятелствата около инцидента, както и за установяването на самоличността на извършителите", се казва в изявление на иракското външно министерство.