Мъж разкъса и изгори копие на Корана пред най-голямата джамия в шведската столица Стокхолм, след като местната полиция разреши провеждането на проявата, предаде Ройтерс. 

В присъствието на около 200 души единият от двамата организатори на протеста разкъса страници от копие на Корана, избърса с него обувките си, а след това пъхна вътре парче бекон и изгори свещената за мюсюлманите книга. В това време другият протестиращ говореше по мегафон. 

Някои от присъстващите скандираха "Аллах е велик" на арабски, на свой ред протестирайки срещу изгарянето на Корана. Мъж бе арестуван, след като се опита да хвърли камък. Когато пламъците обхванаха свещената за мюсюлманите книга, един от демонстрантите извика "Нека да гори".

Единият от двамата участници в акцията е Салван Момика, който наскоро в интервю за вестник описа себе си като бежанец от Ирак, който иска Коранът да бъде забранен. 

Този акт може да разгневи Турция, която е блокирала кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА. Освен това в края на януари Турция спря разговорите по кандидатурата на Швеция, след като датски крайнодесен политик изгори копие на Корана в близост до сградата на турското посолство в Стокхолм. Турция, освен това обвинява скандинавската държава, че укрива хора, смятани от Анкара за терористи, и поиска екстрадирането им. 

Шведската полиция няколко пъти отхвърли искания да разреши подобни демонстрации, но съдът удовлетвори жалби срещу тези решения с аргумента, че това е ограничаване на свободата на словото, отбелязва Ройтерс. 

Министър-председателят на Швеция Улф Кристершон заяви на пресконференция днес, че не иска да спекулира с това как протестът би повлиял по процедурата по приемане на страната му в НАТО. "Това е законно, но не и приемливо", каза той и добави, че е работа на полицията е да прецени какви действия да предприеме при изгаряне на Корана. 

В джамията са били разочаровани от полицейското решение да бъде разрешен протестът точно на мюсюлманския празник Курбан байрам, заяви от своя страна имамът Махмуд Халфи, цитиран от Ройтерс. "От джамията предложихме на полицаите най-малко да пренасочат демонстрацията на друго място, което е в духа на закона, но те решиха да не го правят", каза Халфи.

По думите на имама до 10 000 души ежегодно посещават централната джамия в Стокхолм за празника Курбан байрам. 

Реакцията на турската страна не се забави, като министърът на външните работи Хакан Фидан осъди демонстрацията, направена в първия ден на свещения за мюсюлманите празник Курбан байрам, предаде Анадолската агенция. 

"В първия ден на благословения Курбан байрам осъждам подлата акция срещу нашата Свещена книга - Свещения Коран, извършена в Швеция. Недопустимо е тези антиислямски действия да се допускат под претекст за свобода на изразяване. Да си затваряме очите пред такива отвратителни действия означава да сме партньори в престъплението, написа турският външен министър в Туитър. 

Междувременно и говорителят на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Йомер Челик осъди решението на шведската полиция да разреши провеждането на проявата. Както сме заявявали и преди, всяко оскверняване на Свещения Коран е престъпление срещу човечеството. Ще продължим да се борим срещу тези проклети деяния по най-категоричен начин, посочи Челик, цитиран от Анадолската агенция.