Иран ще се въздържи от изпращането на нов посланик в Швеция в знак на протест срещу изгарянето на копие от Корана пред джамия в Стокхолм, съобщи иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан, цитиран от Ройтерс.

"Въпреки че административните процедури по назначаването на нов посланик в Швеция приключиха, изпращането му беше отложено заради издаденото от шведските власти разрешение за поругаване на Свещения Коран", написа в Туитър ръководителят на дипломацията на Техеран.

Той не уточни за колко дълго страната му ще се въздържи от изпращане на посланик в Швеция.

Пред централната джамия в Стокхолм мъж разкъса и изгори копие от Корана в сряда, първия ден от мюсюлманския празник Курбан байрам.

Шведската полиция повдигна обвинения на мъжа в насаждане на етническа омраза. В интервю за местно издание той се самоопредели като иракски бежанец, искащ забараната му.

Макар и шведските органи на реда да отхвърлиха няколко искания в последно време за демонстрации срещу Корана, съдилищата впоследствие отменяха тези решения и посочиха в мотивите си за това нарушаване на свободата на словото.

В разрешението на полицията, издадено за демонстрацията в сряда, шведската полиция заяви, че "макар и да са възможни външнополитически последици", рисковете за сигурността и последствията, свързани с изгарянето на Корана, не са от такова естество, че искането да бъде отхвърлено.