Няколко десетки иракски протестиращи успяха да влязат днес за кратко в шведското посолство в Багдад в знак на протест, след като иракчанин изгори копие на Корана в Стокхолм, съобщи репортер на Франс прес.

Протестиращите, които са привърженици на иракския шиитски лидер Муктада Садр, останаха около четвърт час в шведското дипломатическо представителство и излязоха спокойно, когато полицията пристигна, според същия източник.

Шведски дипломат, който е бил в сградата по време на нахлуването, все още не е отговорил на запитването на АФП за коментар за инцидента.

Демонстрантите бяха част от шествие, свикано от Муктада Садр, шиитски мюсюлмански религиозен лидер, колкото непредсказуем, толкова и почитан от десетки хиляди иракчани, добавя БТА.

Муктада Садр, но също и иракското правителство, на което той не е член, остро осъдиха действията на Салуан Момика, иракски бежанец в Швеция, който вчера изгори няколко страници от копие на Корана пред най-голямата джамия в Стокхолм по време на проява, разрешена от шведските власти.

Иракското правителство осъди тези действия, които, по думите му, се случват "неведнъж" и се извършват от "болни и екстремистки умове".

Министерството на външните работи на Ирак осъди "разрешението, дадено от шведските власти на екстремист да изгори копие от Свещения Коран".

По време на демонстрацията пред шведското посолство в Багдад протестиращите раздаваха листовки, на които пишеше: "Нашата конституция е Коранът. Нашият лидер е Ас Садр" на английски и арабски. Те изгориха също знамена с цветовете на дъгата, символ на ЛГБТ+-общността, в отговор на призива на Муктада Садр, който написа в Туитър, че тове е "най-добрия начин да се провокират" тези, които подкрепят или защитават изгарянето на Корана.

На портата на посолството на Швеция в Багдад протестиращите изписаха също със спрей: "Да, да на Корана".

Прояви, подобни на тази в Стокхолм, вече са били извършвани в миналото в Швеция или в други европейски страни, понякога по инициатива на крайнодесни движения. Те водеха до протести и дипломатическо напрежение, посочва АФП.

Изгарянето на копие на Корана в Стокхолм предизвика гняв в редица мюсюлмански държави

Няколко арабски държави осъдиха днес изгарянето на екземпляр от свещената за исляма книга - Корана - пред джамия в Стокхолм, като заявиха, че тези действия подбуждат към омраза, предаде ДПА.

Саудитска Арабия, родината на исляма, категорично осъди действията. "Тези повтарящи се актове на омраза не могат да се приемат, независимо какви са оправданията. Те недвусмислено подбуждат към омраза, изключване и расизъм", заяви в изявление министерството на външните работи на арабската монархия.

Египет също заклейми действията, като ги нарече "позорен акт, накърняващ чувствата на мюсюлманите по света".

В отговор на случилото се Мароко отзова посланика си в Швеция за "консултации за неопределено време", съобщи официалното мароканска информационна агенция МАР.

Арабската лига заяви, че генералният секретар на организацията Ахмед Абул Гаит строго осъжда разрешението на шведските власти за провеждането на демонстрациите. "Пренебрежението към чуждата вяра изобщо не е част от свободата на изразяване", добави той, цитиран от БТА.

Ливанското проиранско движение Хизбула също заклейми действията в Стокхолм и призова арабските и ислямистките правителства да предприемат всички стъпки, за да подтикнат останалите държави да "предотвратят повтарянето на тези безумия на своя територия и да спрат разпространението на култура на омраза и ненавист".

Шведският посланик в Йордания беше извикан днес в министерството на външните работи в знак на протест, предаде Ройтерс.

Малко по-късно аналогична мярка предприеха и Обединените арабски емирства.

Министър-председателят на Швеция Улф Кристершон заяви на пресконференция, че действията в центъра на Стокхолм са били разрешени от властите, но не са били уместни.