Крайният срок за това изтича на 1 август, каза днес специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Още не е назряло времето за официалния трети кръг от междусирийските преговори", заяви Де Мистура пред репортери.

Той каза, че чул от Русия за освобождаване на "значителен брой" бойци, задържани от сирийското правителство, но искал да получи потвърждение и повече подробности.

По думите му сирийското правителство е разрешило на конвои с хуманитарна помощ да стигнат до 15 от 17-те обсадени от неговите сили райони този месец, съобщи Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че под обсада в Сирия се намират общо 19 зони. Доказателството, че сирийското правителство ще спази своите обещания, обаче ще са конкретните доставки, подчерта Де Мистура.

Той изрази надежда, че камионите няма да бъдат спрени в последния момент, а доставките - свалени от тях, както се е случвало в миналото, предаде ДПА.

Русия настоява за нов кръг от преговорите

Руският външен министър Сергей Лавров призова днес към възможно най-бързо свикване на нов кръг от междусирийските мирни преговори, предаде ТАСС.

Лавров говори след среща в Москва с йорданския си колега Насер Джуде.

"Колкото и важни задачи да са прекратяването на бойните действия и доставките на хуманитарна помощ, решаваща роля за мирното уреждане трябва да играят политическите преговори. Всички ние поехме ангажимента да поддържаме инклузивния (между представителите на сирийското правителство и опозицията) диалог без предварителни условия и външна намеса", посочи той.

Според него групировките "Ислямска държава" и "Джебхат ан Нусра" трябва да бъдат изключени от режима на прекратяване на огъня в Сирия.

Необходимо е също да се прекрати проникването на джихадисти и изпращането на оръжия откъм Турция, добави Лавров. Той отбеляза и значителния напредък в доставките на хуманитарна помощ за сирийското население.