Преговорите между двете християнски църкви за подготовката на документа са продължили три години, отбелязва агенцията. Двустранният документ съдържа призив за "изоставяне на враждебността и подозрителността" и "опрощаване на взаимните исторически злини".

Документът е без прецедент, защото руската църква никога не е подписвала такъв документ с друга християнска църква, подчертава варшавският в. "Газета виборча".

"Поемаме по пътя на искрен диалог в надежда, че той ще ни помогне да излекуваме раните от миналото и да преодолеем взаимните предразсъдъци и неразбиране, а също и да ни даде сили в стремежа към помирение", пише в него.

В посланието се казва още, че средство по пътя на помирението между поляци и руснаци ще стане "братският диалог", който ще помогне "по-добре да се опознаем, да възстановим взаимното доверие и по този начин стигнем до помирение".

Авторите на документа заявяват, че той ще способства за "познаването на нефалшифицираната история" чрез усилията на компетентни комисии и научни колективи от двете страни, които ще помогнат за "разсейването на съмненията и отърваването от негативните стереотипи".

В посланието си към двата народа висшият клир на двете църкви призовава и за засилване и развитие на семейните ценности, защото семейството "като постоянен съюз между мъжа и жената" е в основата на всяко общество, но се нуждае от "уважение и защита". В документа пише още, че руската православна църква е автономна от светската власт, но си сътрудничи с нея по въпросите на семейството, възпитанието, обществения ред и по други важни за обществото теми, предаде ИТАР-ТАСС.

Руската църковна делегация ще прекара в Полша четири дни, пише "Газета виборча". Вчера патриарх Кирил се срещна с президента Бронислав Коморовски, а преди това с полски епископи. Руският висш клирик подари на полската църква икона на Богородица от Смоленск, а в замяна получи копие на полската Богородица от Ченстохова.