Един от служителите в Белия дом заяви днес пред американските конгресмени, че чутото от него от телефонния разговор през юли между президентите на САЩ и Украйна Доналд Тръмп и Володимир Зеленски е било "неуместно", предаде Асошиейтед прес.

Подполковник Александър Виндман каза, че е "неуместно" Тръмп да иска от чуждо правителство да разследва американски гражданин, който е и негов политически опонент.

Днес Виндман даде показания на публично изслушване по разследването на Камарата на представителите за оказван от Тръмп натиск върху Украйна да разследва негов политически опонент от Демократическата партия чрез използването като инструмент за това на американската военна помощ за Киев.

Виндман е офицер от армията на САЩ, зачислен към Съвета за национална сигурност. Той е чул състоялия се на 25 юли разговор между двамата президенти, оказал се в епицентъра на разследването за импийчмънт.

Виндман е един от няколкото свидетели, които ще застанат пред комисията тази седмица. Той и останалите свидетели преди това дадоха показания при закрити врата.

Тръмп отрече да е вършил нещо нередно.

Снимка: БТА

Освен Виндман днес показания даде и Дженифър Уилямс, помощник в екипа на вицепрезидента Майк Пенс, която също е чула разговора от 25 юли, предаде ДПА.

"Намерих телефонния разговор от 25 юли за необичаен, защото, за разлика от други президентски телефонни разговори, на които съм присъствала, този включваше обсъждания по нещо, което изглежда като вътрешнополитически въпрос", каза Уилямс.

По думите й изявленията й се сторили "политически по своя характер" и включила в книгата за брифинги на вицепрезидента Пенс обобщение на разговора.

Ключов свидетел в разследването за импийчмънт на президента Доналд Тръмп призна днес по време на открито изслушване в Конгреса, че украинците са му предложили да стане министър на отбраната, но той е отказал незабавно, предаде Франс прес.

Подполковник Александър Виндман, който е роден в Киев и е пристигнал като малък в САЩ със семейството си, беше запитан днес от дали е вярно, че високопоставен украински представител му е предложил поста на министър на отбраната на Украйна. Виндман призна, че е получил подобно предложение на три пъти в кулоарите на церемонията по встъпване в длъжност на новия украински президент Володимир Зеленски.

"Всеки път отказвах и при завръщането ми информирах моите началници и съответните членове на службите за контраразузнаване", каза Виндман, който е член на Съвета за национална сигурност на Белия дом.

"Аз съм американец, аз пристигнах като дете в САЩ", каза още Виндман пред конгресмените и допълни, че е благодарен на баща си, че е избрал да емигрира в САЩ. "В Русия откритото свидетелстване в разследването срещу президента, можеше да ми коства живота", подчерта Виндман.