Хонконгският медиен магнат Джими Лай бе арестуван за предполагаем сговор с чужди сили. Това съобщи неговият сътрудник в медийната група "Некст диджитал" Марк Саймън, цитиран от Ройтерс.

Полицейски източник потвърди пред Франс прес, че Лай е задържан за сговор с чуждестранни сили, което е престъпление по силата на новия закон за националната сигурност, приет от Китай.

Той е задържан и за измама.

Снимка: БТА/АП

Лай е един от най-видните демократични активисти в управлявания от Китай град и яростен критик на Пекин, който наложи строг закон на Хонконг на 30 юни.

Снимка: БТА/АП

Новият закон за сигурността наказва всичко, което Китай смята за подривна дейност, отцепничество, тероризъм и сговор с чужди сили, включително с доживотен затвор.

"Петте очи" настояват възможно най-скоро да се организират избори

Външните министри на САЩ, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и Канада - петте страни от алианса за електронно разузнаване "Пет очи", приканиха днес в общо комюнике правителството на Хонконг да произведе избори "възможно най-скоро", предаде Франс прес.

Те изразяват "сериозна загриженост" по повод отлагането с една година на изборите за местен парламент на полуавтономната територия, които трябваше да се състоят на 6 септември. Хонконгското правителство ги отложи в края на юли, като се позова на коронавирусната пандемия.

Това "прекомерно" отлагане и "несправедливото дисквалицифиране на кандидати (. . .) може да нарушат демократичния процес, на който се гради стабилността и процъфтяването на Хонконг", се казва в комюникето.

Висшите дипломати от петте държави настояват правителството на Хонконг да възстанови правата на дисвалифицираните кандидати, "за да може изборите да протекат в атмосфера, благоприятна за упражняване на демократичните права и свободи, гарантирани с основния закон".

Междувременно постоянният комитет на китайския парламент започна вчера четиридневно заседание с цел да проучи дали е подходящо да удължи мандата на сегашните хонконгски депутати, който изтича на 30 септември, или да назначи "преходен орган".

Главният администратор на Хонконг Кари Лам смята, че е по-целесъобразно мандатът на местния парламент да бъде удължен, но това поражда нови трудности, свързани с мандатите на четирима депутати. Те са част от 12-те парламентаристи, на които властите не разрешиха да се кандидатират отново по силата на новия закон за националната сигурност, наложен от Пекин, посочва АФП.

В комюникето си петимата министри на външните работи изразяват "силно безпокойство" във връзка с този акт, който според тях "погазва свободите и основните права на народа на Хонконг".

Според критиците на новия закон той представлява безпрецедентно отстъпление от свободите, откакто Великобритания върна Хонконг на Китай през 1997 г.