Китайският парламент одобри днес спорния закон за националната сигурност в Хонконг, съобщиха местни медии, цитирани от Франс прес. Парламентът в Пекин гласува единодушно текста, съобщават тази сутрин Нау Ти Ви, общественото радио и телевизия Ар Ти Ейч Кей и в. "Саут Чайна морнинг поуст".

Законът, предназначен да смаже всеки "сепаратизъм", "тероризъм", "подривна дейност" и "таен сговор с външни или чуждестранни сили", има за цел да върне стабилността в бившата британска колония, която миналата година беше арена на масови протести срещу централната власт.

Противниците на закона се опасяват, че той ще послужи за задушаване на всяка проява на несъгласие и ще погребе автономията и свободите, с които се ползват жителите на Хонконг.

Текстът, който бе подготвен само за шест седмици и чието съдържание е неизвестно на живеещите в Хонконг близо 7,5 милиона души, заобикаля местния законодателен съвет.

На седмичната си пресконференция вчера сутринта ръководителката на изпълнителната власт в Хонконг Кари Лам не каза дали текстът действително е одобрен.

"Мисля, че в този момент не е подходящо да коментирам въпросите, свързани със закона за националната сигурност", заяви Лам.

Според продемократичната опозиция в Хонконг, според множество западни страни, включително САЩ, и организации като Г-7 и Европейския съюз този закон е посегателство върху автономията и свободите на бившата колония.

В отговор САЩ решиха да прекратят износа са на отбранителна техника за Хонконг и да обмислят и други ограничения върху търговията с територията, заяви американският държавен секретар Майк Помпейо, цитиран от Ройтерс.

"Решението на Китайската комунистическа партия да отнеме свободите на Хонконг накара правителството на президента Тръмп да преразгледа политиката си към територията", каза Помпейо.

Той обяви, че от днес САЩ спират износа на отбранителна техника за Хонконг и ще предприемат стъпки за прекратяване на износа на технологии с двойно предназначение (гражданско и военно) за територията.

"Съединените щати са принудени да пристъпят към такива действия, за да защитят националната си сигурност. Ние вече не можем да правим разграничение между износа на контролирана отбранителна продукция за Хонконг или за континентален Китай", каза Помпейо.

Американското правителство ще вземе мерки за налагане по отношение на Хонконг на същите рестрикции върху отбранителните технологии и технологиите с двойно предназначение, като тези за Китай. След като Пекин гледа на Хонконг според принципа "Една страна, една система", ние сме длъжни да правим същото, подчерта държавният секретар, цитиран от Франс прес.

Миналата година Държавният департамент на САЩ е одобрил отбранителна техника и услуги за хонконгското правителство на стойност от около 2,4 милиона долара, като вече е доставена техника и услуги за 1,4 млн. долара, припомня Ройтерс.

След изявлението на Помпейо министърът на търговията Уилбър Рос обяви, че се преустановяват също регулациите, които осигуряват преференциално отношение към Хонконг в сравнение с Китай, в това число при предоставянето на изключения в лицензите за износ.

Според него Вашингтон се опасява, че важни за сигурността на САЩ технологии може да се окажат в ръцете на китайските въоръжени сили. Това са рискове, които САЩ отказват да приемат и поради това специалният статут на Хонконг се отменя, допълни Рос, цитиран от ТАСС.