Американският президент Доналд Тръмп каза, че е подписал законопроект и изпълнителна заповед за търсене на отговорност от Китай заради наложения от Пекин закон за националната сигурност в Хонконг, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

На пресконференция в Розовата градина на Белия дом Тръмп заяви, че спира привилегированото отношение към Хонконг като наказание срещу Китай заради "потисническите" му действия срещу хонконгците.

Тръмп също така подписа законодателство за налагане на санкции на китайски служители, замесени в суровите действия на Пекин в Хонконг.

"Никакви специални привилегии, никакво специално икономическо отношение и никакъв износ на деликатни технологии", каза той.

"Подписах законодателство и изпълнителна заповед, за да потърся отговорност от Китай за неговите агресивни действия срещу хората в Хонконг", заяви Тръмп.

По думите му "Хонконг вече ще бъде третиран по същия начин като континентален Китай".

Подписаният от президента законопроект, одобрен преди това от Конгреса на САЩ, предвижда да бъдат наказвани банки, които имат делови отношения с китайски служители, участващи в прилагането на новия закон за националната сигурност.

Изпълнителната заповед призовава да бъде блокирано имуществото в САЩ на всеки, който е смятан за отговорен или съучастник в "действия или политики, подкопаващи демократичните процеси или институции в Хонконг", показва разпространеният от Белия дом текст.

Мярката също така предвижда отмяна на изключенията за разрешения за износ за Хонконг и премахване на специалното отношение към притежателите на хонконгски паспорти.

Тръмп заяви, че смята Китай за изцяло отговорен за прикриване на коронавируса.

"Не се заблуждавайте. Ние смятаме Китай за изцяло отговорен за прикриване на вируса и отприщването му по света. Те можеха да го спрат, те трябваше да го спрат. Това щеше да е много лесно да се направи в началото, когато се случи", каза той.

Тръмп също така отправи остри критики срещу своя политически съперник - демократа Джо Байдън.

"Джо Байдън и президентът Обама свободно позволиха на Китай да ограбва нашите заводи, да плячкосва нашите общности и да краде нашите най-ценни тайни", каза той и добави: "Аз до голяма степен спрях това."

"Като вицепрезидент Байдън беше водещ защитник на Парижкото споразумение за климата, което беше невероятно скъпо за нашата страна. То щеше да съсипе американските производители и същевременно да позволи на Китай да замърсява безнаказано атмосферата - още един подарък от Байдън за Китайската комунистическа партия", заяви Тръмп.

Той разкритикува Байдън не само във връзка с Китай, а и по много други въпроси, сред които икономиката, енергетиката, образованието и имиграцията.

Междувременно Доналд Тръмп каза, че не се интересува от втори етап на търговски преговори с Китай, предаде Ройтерс.

"Точно сега не се интересувам от преговори с Китай", заяви Тръмп в интервю по телевизия Си Би Ес Нюз.

"Ние направихме голяма търговска сделка", каза той, имайки предвид постигнатото в първи етап споразумение през януари.

"Но веднага щом сделката беше направена, мастилото още не беше изсъхнало, а те ни удариха с тази напаст", каза Тръмп, говорейки за коронавируса, появил се най-напред в китайския град Ухан.

"Затова точно сега не се интересувам от преговори с Китай за друга сделка", заяви той.

Тръмп обяви от Белия дом, че е подписал законодателство и указ за търсене на отговорност от Китай за "потисническите" му действия в Хонконг.

Той каза, че не планира да разговаря с китайския президент Си Цзинпин.

Пекин с ответни мерки

Китай заяви, че ще наложи ответни санкции на американски физически и юридически лица, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закон, наказващ банки, които имат делови отношения с китайски служители, прилагащи новия закон за националната сигурност в Хонконг, предаде Ройтерс.

Тръмп подписа също изпълнителна заповед, която ще сложи край на привилегированото икономическо отношение към територията.

Китайското външно министерство днес заяви, че Пекин се противопоставя остро на най-новите действия на Вашингтон и ще наложи ответни санкции срещу американски физически и юридически лица. То прикани САЩ да спрат да се месят във вътрешните работи на Китай.