Руският президент Владимир Путин заяви, че Украйна ще бъде наказана за опитите си да наруши произвеждането на руските президентски избори с обстрел на граждански обекти на руска територия и с опит за навлизане през границите на Русия с 2500 войници, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В свое изказване пред членове на Съвета за сигурност на Русия, в който влизат ръководители на въоръжените сили и на разузнаването, както и най-влиятелните цивилни държавни лидери, Путин каза, че подобни престъпления няма да останат безнаказани.

"За да наруши процеса на гласуване и да сплаши хората, поне в граничните райони, киевският /.../ режим се опитва да извърши редица престъпни показни въоръжени акции, като атакува мирни населени места в Русия", посочи руският държавен глава и добави: "Тези вражески удари няма да останат безнаказани".

Владимир Путин каза още, че 95% от снарядите и ракетите са били свалени от руската противовъздушна отбрана, но някои не са били спрени и има цивилни жертви. По думите му е имало четири атаки в Белгородска област и една в Курска област, извършени от около 2500 свързани с Украйна въоръжени бойци. Той допълни, че те са разполагали с 35 танка и 40 бронирани автомобила.

По думите на руския държавен глава, около 60% от подкрепяните от Украйна войници са били убити и че са изгубили половината от бронираната си техника.

"Сигурен съм, че нашият народ, народът на Русия, ще отговори на това с още по-голяма сплотеност. Кого решиха да сплашват те? Руския народ?", запита се реторично президентът.

През септември 2022 г. Москва обяви, че присъединява Херсонска област, заедно с три други украински области, въпреки че не контролира напълно нито една от тях.

Украйна и западните ѝ съюзници отхвърлят присъединяването и го определят като незаконно заграбване на територия.

Киев заяви, че резултатите от гласуването в четирите области са невалидни.