Кораб, натоварен с хуманитарна помощ, пристигна в ивицата Газа за първи път от началото на войната през октомври, съобщиха Обединените арабски емирства (ОАЕ), цитирани от ДПА и БТА.

Корабът, който отплава от Кипър във вторник, е натоварен с 200 тона храна и материали от първа необходимост.

Външното министерство на ОАЕ каза, че доставката се извършва в сътрудничество на Кипър с неправителствената организация "Световна централна кухня" и международни партньори, "за засилване на хуманитарния отговор към цивилните в северната част на Газа".

Хуманитарната ситуация на палестинското население в ивицата Газа се влошава драматично от седмици, с критичен недостиг на стоки от първа необходимост. Голяма част от палестинците страдат от недохранване, а болниците в най-засегнатите северни райони на анклава съобщават за деца, умиращи от глад.

От началото на месеца ОАЕ и Египет са доставили по въздуха общо 353 тона хуманитарна помощ за ивицата Газа, съобщи в. "Нешънъл".

В деня, в който започна свещеният за мюсюлманите месец рамазан, военновъздушните сили на двете държави са спуснали със самолети 42 тона храни, лекарства и медицински изделия. В неделя  - 10 март, обемът на помощта по въздух е бил 62 тона.