Турските власти пристъпиха към следващия етап от операцията по прочистването на сподвижниците на фетулахистката организация "Фето", която e обвинявана за организатор на осуетения опит за въоръжен преврат на 15-и юли, предаде БНР.

Чистката този път обхвана общинските ръководства на управляващата Партия на справедливостта и развитието в различните провинции на страната.

Отговорен за общините представител на партията заяви, че са създадени комитети за разследване на ръководните кадри в общините за връзки с "Фето" и въз основа на това се прилагат и мерките спрямо тях.

През последните дни са отстранени около 1200 души ръководен персонал, включително и от големите общини на страната. Сред тях са Ризе, Трабзон, Самсун и други. Между отстранените има и общински ръководители, които са задържани в следствието.

В 28 общини на управляващата партия бяха назначени синдици за кметове.

"Операцията по прочистването на общинските ръководство продължава", заяви министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу. Той подчерта, че тя ще бъде доведена докрай, докато не бъде изчистен и последният фетуллахист от местните органи на властта.

На последните местни избори Партията на справедливостта и развитието постигна победи в 49 провинции на страната от общо 81.

Междувременно числото на отстранените от длъжности за предполагаеми връзки с "Фето" вече надхвърли 50 хиляди души. Други над 15 хиляди са задържани от следствените власти.

Социологическо проучване за нагласите на турската общественост показва, че мнозинството одобряват прочистването на институциите от фетулахиститите.

Близо 30 на сто все пак смятат, че властите трябва да пресяват по-внимателно хората, когато ги освобождават от работа.