В Китай се говори за нещо от доста време, но като че ли в чужбина не получава гласност. Възможно е вирусът да е достигнал до пазара в Ухан чрез замразено месо и тази версия трябва да бъде проучена по-обстойно. Това заяви по БНТ журналистът от Радио Пекин Тодор Радев.

"През изминалите месеци китайските митници многократно съобщаваха за коронавирус, открит върху опаковките от вносна замразена храна, основно месо и морски продукти, и една от версиите тук е, че вирусът може да е бил внесен в Китай. Ръководителят на СЗО в Ухан потвърди, че според експертите е възможно вирусът да оцелее в студена среда, но до момента няма ясно разбиране и потвърждение дали той може да се предава по този начин на хора", отбеляза Радев.

Предаването на новия коронавирус от първо животно на второ и оттам на човек е най-вероятната хипотеза за възникването на заразата. Това заяви ръководителят на 9 февруари шефът на мисията на Световната здравна организация Питър бен Ембарек. Тази версия обаче изисква "по-специфични и целенасочени изследвания", каза Бен Ембарек, след като делегацията на СЗО проведе разследване за произхода на новия коронавирус в Ухан. Според СЗО е много малко вероятно вирусът да е изкуствено създаден или пуснат от лаборатория.

Тодор Радев каза, че според "ръководителя на екипа на СЗО вирусът е намерил естествен резервоар в прилепи, но е малко вероятно това да е станало в Ухан". "Според него възможният път на вируса до пазара за животни в Ухан, откъдето тръгна масовото заразяване, би могъл да е много дълъг и сложен, включително и извън Ухан и Китай", изтъкна Радев.

На трето място, екипът се е запознал с кръвни проби, взети в началото на епидемията, които говорят, че вирусът може да е циркулирал сред хората по-рано, отколкото се смяташе досега. Но преди декември 2019 година нито в Ухан, нито където и да е другаде, според експертите на СЗО, е имало масова заболеваемост, свързана с COVID.

Заключенията на екипа не показват нищо ново, което да е неизвестно до момента. Но един от членовете му каза, че вероятно ще отнеме години, докато бъде разбран и проследен напълно произхода на COVID-19, коментира журналистът.

Не се наблюдава внасяне на мутирали щамове от чужбина, тъй като контролът за влизането от чужбина продължава да е много строг. Масовата ваксинация се очаква да започне някъде в началото на март, добави той.

Няма обявено друго посещение на експерти от СЗО. Китай призова всички останали страни да съдействат за проследяването на произхода на коронавируса.