За възникването на Covid-19 могат да се прочетат множество тези и спекулации. Изследване на френската медия Reporterre дава нова гледна точка, за мястото на възникване на вируса. Според едни от водещите световни вирусолози е доста вероятно Covid-19 да е стартирал от ферми за кожи в Китай, а "липсващото звено" в пренасянето между прилепите и хората, да са норки или енотовидни кучета.

Една година след началото на най-лошата пандемия за последните 100 години все още не е постигнат напредък в разбирането как Sars-CoV-2 е "скочил" от прилепите - неговият естествен преносител - на хората.

Китай е най-големият производител на кожа с косъм в света, като индустрията носи над 20 милиарда долара годишно.

Френските журналисти смятат за доста показателен факта, че традиционното животновъдство, отглеждащо птици, прасета и крави не е засегнато от коронавируса. За разлика от тях животните, отглеждани заради козината им, особено трите основни вида - норка, лисица и енотовидно куче - са силно чувствителни към Covid-19.

Специалистите знаят, че човешките епидемии, често започват от животновъдни ферми, тъй като те са "идеални" места за размножаване на микроби. Например, последната грипна пандемия през 2009 г. произхожда от северноамерикански свинеферми - откъдето идва и името свински грип.

"Ако някой ми даде няколкостотин хиляди долара и безплатен достъп до Китай, за да намеря източника на вируса, бих потърсил на места, където се отглеждат енотовидни кучета", заявява ученият Кристиан Дростен. Той е един от откривателите на Sars-CoV-1 през 2003 г. и специалист по коронавируси.

Хипотезата на Дростен, че енотовидните кучета може да са липсващата връзка между прилепите (първоначалният гостоприемник на този коронавирус) и хората. Енотовидните кучета (Nyctereutes procyonoides), често бъркани с американските миещи мечки, на които приличат, са малки хищни бозайници от вида Кучеви (Canidae).

Екип, ръководен от Конрад Фройлинг от Германския федерален институт за изследване на здравето на животните в Риемс, експериментално демонстрира през август 2020 г., че тези животни не само са заразени от човешкия коронавирус, но и че се заразяват взаимно.

"Открихме, че вирусът остава в носните кухини на това животно и не достига до белите му дробове", казва Фройлинг пред Reporterre.

"Животните не се разболяват при заразяване и остават безсимптомни, докато са заразни. Нещо повече, те вероятно отделят достатъчно вирус, за да заразят човек", допълва ученият. Подобна бе и ситуацията с фермите за норки в Дания, където дори възникна нов щам.

Фройлинг добавя, че предаването, без да разболява гостоприемника, е типично за добре адаптиран вирус, което може да потвърди хипотезата, че този вид може да бъде "липсващата връзка" между прилепите и хората.

Кристиан Дростен също има причини да смята, че пандемията от Covid-19 е започнала от ферми за кожа. Неговата теза е била същата и през 2003 година, когато проучва как е тръгнало разпространението на Sars-CoV-1. Доста учени твърдят, че този вирус се е предал на хората от хималайска цивета, но енотовидните кучета са втория голям заподозрян.

През зимата на 2003-2004 г. в обширно проучване, финансирано от Китайското министерство на науката и технологиите и Националния здравен институт на САЩ, са взети проби от 1107 цивети от 23 ферми в 12 провинции. Учените стигат до заключението, че 91 цивети са заразени на пазар в Гуандун, докато във фермите, от които идват циветите, не е открита инфекция. Това предполага, че заразяването е станало на пазара или по време на транспортирането. Тестовете показали, че всички 15 енотовидни кучета на пазара са заразени.

Въпреки че в няколко статии се казва, че циветите може да бъдат заразени от енотовидните кучета, не са предприети проучвания за допълнително разследване.

Ши Чженли е водещият китайски вирусолог по коронавируси. Той е директор на научните изследвания в Института по вирусология в Ухан и твърди в статията за Virus Research от 2007 г., че не винаги е ясно дали енотовидните кучета са заразили циветите или е обратното, преди да заключи : "За разлика от циветите, са направени много малко изследвания върху енотовидните кучета, диви или отглеждани в стопанства".

Китайският англоезичен вестник Global Times публикува статия преди няколко дена, в която също вижда връзка между норките и Covid-19.

Проведено в Китай през 2020 година изследване също вижда подобна вероятност. Екип от учени са ползвали данни на GISAID и анализ с изкуствен интелект най-вероятният междинен гостоприемник на Covid-19 е норка. Проучването е осъществено от Китайската академия на науките, института по вирусология Ухан и китайския CDC.

Екипът, воден от Куян Гуо, е изключително уважаван, проучването е добре проведено и резултатите не са оспорени от научната общност. Констатациите му обаче са пренебрегнати, а вниманието като междинен преносител е насочено към панголините.

Широкоразпространен факт е, че в Китай прилепите са привлечени от фермите за кожа и често дефекират върху клетките.

Китай обаче пази своята кожарска индустрия и често оказва влияние върху това как протичат изследванията. В страната се отглеждат 50 милиона животни за кожа, а бизнесът с нея дава пари на множество хора, голяма част от които получават по-ниски доходи. Китай е предпазлив в това отношение, защото предприе най-мащабната в историята програма за изкореняване на бедността.

Така изследването на връзката между фермите за кожа в Китай и механизмът на пренасяне на вируса към човека става една идея по-сложно. Вместо това често превес вземат конспиративни теории и дори геополитически обвинения. На учените се налага да вземат доста по-балансирана позиция, а много енергия се отделя в оборване на манипулациите.

САЩ подходи доста опростенчески към Covid-19, обвинявайки за неуспехите си с пандемията Китай. Пекин обаче бе доста по-прозрачен от обичайното и проведе смела политика, заради която спаси милиони хора и успя да се справи с пандемията преди появата на ваксина.

Провеждането на допълнителни изследвания е необходимо за намирането на точния механизъм по стартирането на пандемията. Икономическите интереси обаче може да са сериозна пречка за работата на учените, като междувременно те могат да усетят и геополитически натиск от страни, които също имат интерес от изкривяване на истината.

Въпреки това, скорошните публикации в държавния Global Times са индикация, че Китай може да е много по-отворен за изследването на връзката между вируса и фермите за кожи.