Китай предложи ваксини срещу КОВИД-19 на страни от Централна и Източна Европа и призова за по-голямо сътрудничество, предаде ДПА.

Китай е готов за сътрудничество в сферата на ваксините, заяви президентът Си Цзинпин на виртуалната среща на върха във формат "17+1" - Китай и 17 централно- и източноевропейски държави (17-ата присъединила се страна е Гърция).

Сърбия е получила 1 милион ваксинни дози от китайска компания ("Синофарм" - б.р.), а Унгария е сключила споразумение с китайски производител на ваксини (500 000 дози също "Синофарм" - б.р.), отбеляза Си. Той каза, че Пекин ще разгледа активно подобни възможности и с други страни от региона.

През последните години Китай вложи милиарди евро в инфраструктура в Южна и Източна Европа. ЕС разкритикува това като опит да бъде увеличено китайското влияние и да бъде разделена Европа, отбелязва ДПА.

"17+1" - бизнес или геополитика (или и двете)

Изпълнението на мегапроекта на Си Цзинпин "Един пояс - един път" (който Пекин разглежда като бизнес, политика и реклама на езика, културата, храната и туристическите си забележителности) до голяма степен зависи и от механизма за сътрудничество между Китай и Централна и Източна Европа - "17+1". Но знае се, че ЕС като цяло и  частност най-големите - Германия и Франция, са скептични към китайските инфраструктурни проекти, които според тях могат да внесат разделение в Общността.

"Със своята инициатива Китай получава пряк или косвен контрол върху ключова европейска инфраструктура при това стъпвайки в Европа със свои фирми и търговски банки", каза пред БТА през 2019 г. доц. д-р Александър Ганчев, преподавател по финанси в Стопанската академия в Свищов.

Един от емблематичните планове в рамките на "17+1" е изграждането високоскоростна железопътна линия от Будапеща през Белград и Скопие до управляваното от китайска компания гръцко пристанище Пирея. Това е един от маршрутите за внос на китайски стоки за Европа.

Българското участие на форума

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова взе участие в днешното видеоконферентно заседание на "17+1", съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

"За мен е удоволствие да участвам в днешната Среща на върха на Инициативата "17+1", на която се надявам да очертаем конкретни инициативи и бъдещи насоки на сътрудничество", е заявила вицепремиерът Николова в началото на изявлението си.

"Високо оценявам личната ангажираност на нашия домакин днес - председателят Си Дзинпин - с Инициативата "17+1". Неговото лидерство е особено важно в момент, когато пред всички нас стоят сериозни предизвикателства", е казала вицепремиерът. Тя е добавила, че за България Китай винаги е бил изключително важен партньор както в двустранен план така и в рамките на стратегическото партньорство ЕС-Китай и Инициативата "17+1".

Николова е призовала всички участници в Инициативата "17+1" да се възползват още по-активно от намиращите се в България и Китай демонстрационни зони за сътрудничество в областта на селското стопанство, логистични хъбове и павилиони за електронна търговия със селскостопански и други продукти. "Апелирам към китайската страна да подпомогне разширяването на тези платформи", категорична е била министър Николова.