Президентът на Интерпол Мън Хунвей, е разследван в Китай, съобщи на сайта си в. "Саут Чайна морнинг пост", цитиран от Ройтерс и ТАСС. Хонконгският вестник се позовава на анонимен източник, според когото 64-годишният Мън е бил отведен за разпит веднага след кацането на самолета, с който пристигнал на 29 септември.

Информация за това, къде се намира в момента и какви са били основанията за разпита, не се съобщават, както и каква е била целта на пътуването му до Китай.

Френското вътрешно министерство съобщи междувременно, че е озадачено от изчезването на президента на Интерпол Мън Хунвей. Централата на международната полицейска организация се намира във френския град Лион.

"Продължаваме контактите с китайските власти, - се казва в съобщение на министерството тази вечер. - Франция е в неведение относно положението с президента на Интерпол."

По-рано днес полицейски източници във Франция съобщиха, че е започнало разследване във връзка с "обезпокоителното изчезване".

Мън е президент на Интерпол от 2016 г. Той все още фигурира като заместник-министър на сайта на министерството на обществената сигурност на Китай, но според "Сайт Чайна морнинг пост" е изгубил през април мястото си в Централния комитет на комунистическата партия. Няма коментар от китайското министерство на обществената сигурност, посочва Ройтерс.