Съгласно украинската Конституция оставката на премиера автоматично води до оставка на цялото правителство, отбелязва Ройтерс.

Кабинетът на Азаров ще продължи да изпълнява своите задължения до формирането на ново правителство.

"Конфликтната ситуация в страната застрашава икономическото и социално развитие на Украйна и носи заплаха за цялото украинско общество и всеки гражданин. Взех това лично решение да поискам от президента на Украйна да приеме оставката ми от поста министър-председател”, се казва в изявлението на Азаров, разпространено от пресслужбата на украинския кабинет.

В него премиерът посочва, че с цел да се създадат допълнителни възможности за обществено-политически компромис за мирно разрешаване на конфликта той е взел решението да се оттегли.

Микола Азаров допълва, че по време на конфронтацията правителството е направило всичко възможно, за да не се допуснат кръвопролития, ескалация на насилието и нарушения на правата на гражданите.

Премиерът подчертава, че най-важното е да се запази единството и целостта на Украйна.

Парламентът на Украйна днес обсъжда само един въпрос: "за уреждането на политическата криза и осигуряването на стабилност в страната", съобщи председателят на парламента Володимир Рибак.

След обявявенето на оставката на Азаров, в парламента бе обявена почивка, за да се проведат консултации между ръководството на Върховната рада и лидерите на парламентарните фракции, предаде ИТАР-ТАСС.

Според Володимир Олейник, един от депутатите на Партията на регионите, подновяването на заседанието е било отложено, защото има разногласия по въпроса за обявяване на амнистия за участниците в протестите.

Опозицията не приема изискването амнистията да влезе в действие, след като бъдат освободени всички окупирани от демонстранти сгради и помещения, каза още Олейник.