Скандалът гръмна, след като стана ясно, че 34-годишният кум Адам Уерити е уредил частна среща в Дубай с компания, която предложила да достави комуникационна технология на либийските бунтовници.
На срещата дори се представил като съветник на Фокс.

Уерити посещавал Фокс в министерството и го придружавал при 18 посещения в чужбина, въпреки че не заема официален пост в отбранителното ведомство.

В писмото, с което подава оставка, британският министър на отбраната признава, че е допуснал грешка, като се е оставил да премине границата между своя личен интерес и работата си в правителството. "Съжалявам много за това", пише той, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Случаят, който предизвика гнева на британската опозиция, подкопа доверието в министъра на отбраната, броени дни преди да излязат резултатите от започналото разследване по въпроса.
Премиерът Дейвид Камерън, който бе обещал да вземе своето решение за съдбата на Лиам Фокс след края на анкетата, похвали неговата работа.

Камерън отбеляза, че под ръководството на подалия оставка министър британските въоръжени сили са били екипирани напълно, за да могат да посрещнат предизвикателствата на съвременния свят.
"За Либия, вие изиграхте ключова роля в кампанията за спиране на масовото избиване на хора от режима на (Муамар) Кадафи и за спечелването на тяхната свобода", допълни той.

По-късно Камерън назначи на мястото на Фокс министъра на транспорта Филип Хамънд.  Зам.-министърът на финансите Джъстин Грийнинг пък ще заеме овакантения от Хамънд пост.

Междувременно британският министър по правителствената политика Оливър Летуин също попадна в центъра на медийното внимание, след като бе засечен да изхвърля важни държавни документи в кофите за боклук в парк край "Даунинг стрийт" 10.