Основната линия, по която върви полицейското разследване в Бразилия на изчезването на британски журналист и представител на коренното население в Амазония сочи към международна мрежа, която плаща на бедни рибари да ловят незаконно риба в територия, в която коренното население има специални права, съобщиха властите, цитирани от Асошиейтед прес.

Журналистът на свободна практика Дом Филипс и Бруно Перейра от коренното население в региона са били видени за последен път миналата неделя сутринта близо до долината Жавари, която е втората по големина територия на коренното население в Бразилия. Тя е в район с големината на Португалия и граничи с Перу и Колумбия.

Двамата мъже са били в селището Сан Рафаел. Те са се връщали с лодка до близкия град Аталая до Норте, но така и не стигнали до него.

След забавяне в началото, армията, флотът, гражданска защита, щатската полиция и доброволци от коренното население бяха мобилизирани за участие в издирването на изчезналите. Вчера федералната полиция каза, че все още се анализират човешки останки, открити предния ден в района, където двамата мъже изчезват.

Схемата се ръководи от местни бизнесмени, които плащат на рибари да влизат незаконно в долината Жавари, да ловят риба и да им я доставят. Сред най-ценния улов е арапайма - най-голямата сладководна риба в света. Тя достига тегло до 200 килограма и дължина 3 метра. Рибата е продавана в близките градове в Колумбия, Бразилия и Перу.

Единственият известен заподозрян за изчезването на Филипс и Перейра е рибарят Амарилдо да Коща де Оливейра, известен и като Пеладо, който е арестуван. Според местни хора, които са били с журналиста и придружителя му, Де Оливейра размахвал пушка пред тях в деня преди да изчезнат. Той отрича да е извършил нещо нередно и според негови роднини казал, че военните полицаи го измъчвали, за да изтръгнат признание.

Перейра, който в миналото е бил начело на правителствената агенция за коренното население, е участвал в няколко операции срещу нелегалния риболов. В тях по правило риболовните принадлежности на нарушителите се изземват и унищожават, а на рибарите се налага глоба и за кратко ги задържат. Само коренното население има право да лови риба в своите територии.

Мотивът за престъплението е лична вражда заради риболовни инспекции, каза кметът на Аталая до норте Денис Паива.

Федералната полиция обаче не изключва и други хипотези в разследването, освен "рибната мафия", защото в района има засилен наркотрафик.

Навлизане в обширната долина Жавари трае около месец, разказва Маноел Фелипе - местен историк и учител. За всяко незаконно проникване рибарят получава равностойност на най-малко 3000 долара.

Хората, които плащат на рибарите, са колумбийци, каза Фелипе. Според него в колумбийския град Летисия всички са били ядосани на Бруно Перейра и е възможно да са изпратили някой да го убие.