Гутереш отправи този призив в първата си реч пред Съвета за сигурност на ООН, която произнася, откакто пое поста на 1 януари тази година. Пред 15-те членове на съвета новият генерален секретар представи дипломатическата си доктрина.

Той обеща да бъдат умножени усилията за разрешаване на такива международни кризи, като кървавите граждански войни в Сирия и Южен Судан, и каза, че ще направи така, че световната организация да претърпи еволюция.

Гутереш представи своята доктрина на заседание на Съвета за сигурност, посветено на темата за предотвратяването на конфликти, председателствано от шведския министър на външните работи Маргот Валстрьом. Швеция е ротационен председател на Съвета за сигурност през настоящия месец.

Новият генерален секретар каза, че прекалено много време и ресурси се отделят за управлението на кризите, вместо за тяхното предотвратяване. "Народите плащат прекалено висока цена", заяви той.

"Ние имаме нужда от напълно нов подход", допълни Гутереш. Той каза, че ще постави началото на инициатива за насърчаване на посредничеството за предотвратяване на конфликти.

Тя ще бъде част от поетия от него ангажимент за стимулиране на така наречената от него дипломация на мира. Гутереш обаче не навлезе в подробности във връзка с инициативата, която планира.

"Прекалено много възможности за превенция на конфликтите се пропиляват, защото страните членки се съмняват едни в други в мотивите си и заради безпокойствата, касаещи националния суверенитет", каза Гутереш.

"Днес ние трябва да докажем, че можем да бъдем лидери, ние трябва да укрепим авторитета на ООН и да увеличим доверието в нея, като постави на първи план мира", каза новият генерален секретар.

По-рано този месец в посланието си по повод Нова година и по повод встъпването си в длъжност Гутереш каза, че иска да превърне 2017 г. в година на усилията в полза на мира.