Скърбящите във Великобритания бяха призовани да не оставят плюшени мечета, балони или запалени свещи сред оставените в знак на почит към кралицата цветя, предадоха ДПА и БТА.

Кралската служба за парковете каза, че няма да се приемат подаръци или предмети и трябва да се носят единствено цветя. Хиляди скърбящи положиха цветя близо до Бъкингамския дворец и замъците Уиндзор и Балморал, откакто в четвъртък беше обявена кончината на кралицата, отбелязва ДПА. Сред оставените в знак на почит предмети са плюшени мечета, меки играчки във формата на кучета порода корги, балони и сандвичи с мармалад в препратка към скеч за платинения юбилей на кралицата с мечето Падингтън.

Кралската служба добави, че не е позволено в парковете да се палят свещи и ако бъдат намерени, те ще бъдат изгасявани. Оставените в знак на почит цветя ще бъдат оставени на мястото, където са положени докато преминат всички церемониални дейности и се очаква те да бъдат премахнати от парковете от седем до 14 дни след датата на погребението на кралицата.

Междувременно скърбящите около лятната кралска резиденция в Шотландия се простиха с Елизабет Втора, след като нейният ковчег беше изнесен от Балморал и след шестчасово пътуване бе изложен в катедралата "Сейнт Джайлс" в Единбург.

Траурната процесия се движеше по източното крайбрежие на Шотландия, като премина през някои места, свързани с детството на Елизабет II, като замък, в който родителите ѝ са били на меден месец и в който се е родила нейната сестра Маргарет през 1930 г. Хилядии се стекоха по маршрута на процесията, за да отдадат почит на покойната си кралица.

След шест часа път с кола до Единбург, връщат тялото на кралицата със самолет в Лондон. Единствената й дъщеря - 72-годишната принцеса Ан, пък съпровождаше процесията с ковчега на майка си от шотландската резиденция в Балморал до Единбург и Лондон.

Снимка: БТА

Последният път на кралицата за поклонението в Шотландия

Снимка: БТА

Едновременно с това новият британски крал Чарлз Трети беше провъзгласен официално за суверен и в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, съобщи Асошиейтед прес. Аналогична прокламация беше направена вчера в Лондон на пищна церемония, според традицията.

Снимка: БТА

Още снимки вижте ТУК

В Белфаст прочитането на прокламацията беше предшествано от звъна на камбани и свирене с рог. Прочитането ѝ беше последвано от 21 топовни салюта и военен оркестър, изсвирил химна "Бог да пази краля".

Снимка: БТА

В Уелс Трети батальон на Кралския уелски полк беше придружаван на церемонията по провъзгласяване на новия крал от коза, която е "талисман" на батальона, отбелязва АП.

Снимка: БТА

Снимка: БТА