Чешкият президент Милош Земан призна, че е бъркал по отношение на руския президент Владимир Путин и изрази съжаление за неправилните си преценки. 

"Виждах в него политик, когото не идеализирах, но за когото все бях останал с впечатлението, че е загрижен за интересите на своята страна. Но агресията срещу Украйна е против интересите на Руската федерация. И ако Владимир Путин не е бил наясно с това, толкова по-лошо за страната му", заяви чешкият президент в интервю за общественото Чешко радио вчера, цитиран от ДПА и БТА.

През годините Земан стана известен с благосклонното си отношение към Русия. През 2021 г. негови политически противници дори заговориха за отстраняването му от поста по тази причина. 

Същата година президентът на Чехия смъмри Русия, че е обявила страната му за неприятелска, с думите: "Руската страна извършва глупост, защото е грешка бивши приятели да се превръщат във врагове". Тогава Прага изгони руски дипломати след като Чехия обвини руски шпиони за експлозиите в оръжейни складове в източната част на страната през 2014 г.

На 10 май т.г. президентът на България Румен Радев гостува на Милош Земан в Прага, откъдето двамата заедно заклеймиха руската агресия в Украйна.

По-късно, заедно със свои колеги държавни ръководители, Земан подписа декларацията за подкрепа на Украйна и членството й в НАТО. "Потвърждаваме подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Ние не признаваме и никога няма да признаем опитите на Русия да анексира украински територии. Твърдо подкрепяме решението от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно бъдещо присъединяване на Украйна", се казва в изявлението от 2 октомври на държавните глави на Румъния, Естония, Латвия, Литва, Република Северна Македония, Република Черна гора, Полша, Словакия.

В интервюто си от 11 декември Милош Земан каза още, че оказването от страната му на военна помощ на Украйна е по-важно от икономическите интереси. Той подчерта, че руската инвазия заплашва не само Украйна. В такава ситуация икономическите опасения трябва да отстъпят на заден план и помощта за Украйна не трябва да отслабва, заяви Земан.

През последните месеци в чешките градове многократно се провеждаха протести срещу интензивната военна помощ на правителството за Украйна, както и срещу високите цени на енергията и храните. Демонстрантите призоваха Прага да възприеме по-неутрална позиция и бяха заклеймени от политици, свързани с правителството, като поддръжници на руския президент Владимир Путин.

Земан изрази несъгласие с твърденията, че правителството е твърде ангажирано с Украйна.