Чешкият президент Милош Земан разкритикува Русия, че е постъпила глупаво, обявявайки Чехия за неприятелска държава, предаде ДПА.

Руският черен списък бе обявен в петък. Той включва само две страни - Чехия и САЩ.

"Руската страна извършва глупост, защото е грешка бивши приятели да се превръщат във врагове". Ако приятелството не е възможно, то "поне коректните отношения" трябва да бъдат възстановени, коментира вчера 76-годишният чешки президент.

Включването на Чехия в черния списък означава, че тя има право да наеме на работа най-много 19 руски граждани в своето посолство в Москва. В резултат хотелът и ресторантът в комплекса на Чешкия културен център в руската столица ще спрат работа от другия месец.

Чехия обвини руски шпиони за експлозиите в оръжейни складове в източната част на страната през 2014 г. Русия отрече всички обвинения. Двете страни обаче изгониха дипломати на реципрочна основа, припомня ДПА.

Земан е известен с благосклонното си отношение към Русия. По-рано този месец дори негови политически противници заговориха за отстраняването му от поста по тази причина.

Представители на чешкото правителство, включително премиерът Андрей Бабиш, отхвърлиха твърденията на президента, че властите разследват повече от една версия за експлозиите в складовете с боеприпаси в село Върбетице, при които загинаха двама души. Според тях единствената работна хипотеза е, че взривяването на стока на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев е дело на агенти на руското разузнаване.

Компанията на Гебрев - ЕМКО, обаче отрича нейни боеприпаси да са взривявани в Чехия.

Вчера Земан отново каза, че са възможни няколко версии, като допусна, че експлозиите може да са били причинени, за да бъде прикрита липсата на оръжия и боеприпаси.