При постъпили резултати от 99,35 процента от избирателните секции Милош Земан има 51,55 на сто от гласовете срещу 48,44 за професор Иржи Драхош, предаде агенция ЧТК, цитирана от Ройтерс и БТА..

Крайният резултат не може да бъде променен от непостъпилите все още резултати от някои райони.

Иржи Драхош призна поражението си от сегашния президент Милош Земан на втория тур на президентските избори и го поздрави за преизбирането му. "Бих искал да поздравя победителя на изборите Милош Земан", каза Драхош пред свои привърженици.

Избирателната активност на втория тур надхвърля 65 процента и е смятана за много висока.

Първоначалните цифри за преднината на 73-годишния Земан бяха още по-високи - над 57 на сто, защото първи постъпваха резултатите от селските райони, където той има по-силни позиции, отбелязва Ройтерс.

Наблюдателите очакваха 68-годишният Драхош - проевропейски кандидат и бивш шеф на Чешката академия на науките, да повиши резултата си в по-късните часове, макар и не достатъчно, за да победи сегашния държавен глава - известен с евроскептицизма и с проруските си позиции.

73-годишният Земан е ветеран на чешката политика и е от поколението на първите политици от посткомунистическия преход. Бил е и премиер. Той спечели първия си мандат през 2013 г. в първите всенародни президентски избори. Преди това президентът се избираше от парламента.

Веднага след като крайният резултат стана известен, Земан се срещна с активисти на своя предизборен щаб и със свои поддръжници, като заяви пред тях, че няма намерение да се бори за промени в конституцията, за да бъде президент и трети мандат.

"Това е моята последна политическа победа. След нея няма да имам и нито едно политическо поражение. Според чешката конституция президентът има право само на два мандата и аз в никакъв случай не се каня да инициирам промяна на конституцията", подчерта той и благодари на избирателите за оказаното му доверие в тези избори.

Новият стар президент съобщи също, че ще предостави на и.д. премиера Андрей Бабиш, който неотдавна загуби вот на доверие в парламента, повече време, за да състави ново правителство.