Държавните глави на няколко страни членки на НАТО от Централна и Източна Европа, подписаха съвместно изявление, в което потвърждават подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, съобщи днес румънското президентство, ма което се позоваха Аджерпрес и БТА.

"Ние, държавните глави на страни от Централна и Източна Европа, страни, чиито лидери посетиха Киев по време на войната и видяха със собствените си очи последиците от руската агресия, не можем да останем безмълвни пред грубото нарушаване на международното право от страна на Руската федерация, поради което издаваме следната декларация: потвърждаваме подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Ние не признаваме и никога няма да признаем опитите на Русия да анексира украински територии. Твърдо подкрепяме решението от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно бъдещо присъединяване на Украйна", се казва в съвместното изявление.

Декларацията е подписана от президентите на Румъния Клаус Йоханис, на Чешката република Милош Земан, на Естония Алар Карис, на Латвия Егилс Левитс, на Литва Гитанас Науседа, на Република Северна Македония Стево Пендаровски, на Република Черна гора Мило Джуканович, на Полша Анджей Дуда, на Словакия Зузана Чапутова.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа в петък, 30 септември, заявление за "ускорено присъединяване към НАТО".

В документа се отправя призив Русия незабавно да се изтегли от всички окупирани територии. 

"Подкрепяме Украйна в нейната отбрана срещу руската инвазия, изискваме Русия незабавно да се изтегли от всички окупирани територии и насърчаваме всички съюзнически държави да увеличат значително военната си помощ за Украйна. Всички, които извършват престъпления на агресия, трябва да бъдат подведени под отговорност и изправени пред съда", се казва в декларацията.