Осъждаме категорично руската агресия в Украйна. Това заяви президентът Румен Радев, след като проведе среща на "четири очи" с чешкия си колега Милош Земан, която се състоя в Пражкия замък Храдчани.

Радев, който е на официална визита в Чехия, каза, че войната руши утвърдения международен ред, както и създаваната с десетилетия архитектура за сигурност в Европа.

Още снимки вижте тук >>>

"Тази агресия изисква единен отговор в рамките на НАТО и ЕС, изисква дълбока и решителна трансформация на Алианса, нова стратегическа концепция с фокус източния фланг", добави държавният глава.

Президентът смята, че нашите страни са силно ангажирани с изграждането на своя отбранителен капацитет и на срещата двамата с президента на Чехия са обсъдили как това може да стане по-добре.

Държавният глава изрази съжаление, че войната постави пред нашите страни редица предизвикателства и особено пред чешкото председателство на Съвета на ЕС.

Снимка: БТА/AP

"Призивите за прекратяването на сраженията и насърчаването на преговорите отстъпват пред войнствената реторика, а това означава дълга война с тежки последици", отбеляза българският държавен глава.

"И България, и Чехия са съпричастни с украинския народ, ангажирани сме с оказването на хуманитарна помощ. Но трябва да се ангажираме повече с енергийната независимост на нашите страни", посочи Радев.

Според него санкциите срещу Русия трябва да бъдат ефективни, но не трябва да допускаме да налагат вреди върху нашите икономически и социални системи.

"И двамата с президента Милош Земан споделяме тезата, че постигането на климатична неутралност за нашите две страни е невъзможно без създаване на условия за развитието на ядрената енергетика. Не трябва да допускаме грешката да се отпускаме много към модерните възобновяеми източници, закривайки базовите си мощности като въглищни централи, ядрена енергетика и т.н.", каза още Радев.

"Стокообменът ни е рекорден, но споделяме убеждението, че можем да постигнем повече със съвместни инвестиции, включително в енергетиката и военната промишленост", допълни държавният ни глава.

Снимка: БТА/AP

Според него за нас Чехия има особено място не само като приятелска държава, а като член на европейското семейство и съюзник в НАТО.

"Нашите връзки имат дълбоки исторически корени. Те датират от 9 век с историческата мисия на братята Кирил и Методий и славянската солидарност", добави Радев.

Държавният глава открои и това, че визитата днес е доказателство, че високо ценим изучаването на български език в Чехия. Румен Радев благодари на колега си Милош Земан за подкрепата и изрази увереност, че Чехия ще направи едно добро председателство на съвета на ЕС, в който ще има единен подход към емигрантската криза.

Румен Радев ще разговаря още с председателите на Сената и на камарата на представителите на парламента на Чешката република, както и с премиера Петър Фиала.

Според местните медии от Русия идват 99% от количествата, необходими на потребителите. Затова, както България, така и Чехия искат подобно на Унгария и Словакия изключение при налагането на ембарго върху вноса на петрол от Русия.

В рамките на втория ден от официалната визита Румен Радев заедно с министъра на промишлеността Йозеф Сикела ще открият чешко-български бизнес форум.

Президентът Румен Радев ще се срещне и с наши сънародници, които живеят в Чехия.