Ахмед Мусана смята, че е разпознал 20-годишния си син Насър Мусана във видеозаписа, съобщаващ за екзекуцията на американския заложник Питър Касиг, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В клипа се вижда група от 16 джихадисти, обезглавяващи сирийски военни, за които се твърди, че са пилоти и офицери, лоялни на президента Башар ал Асад.

"Не съм сигурен, но този човек прилича на сина ми. Той трябва да се страхува от Аллах затова, че е убива хора. Как смята той да се изправи пред Аллах, след като убива хора", каза Ахмед Мусана пред в. "Дейли мейл".

ИД досега публикуваха записи с обезглавяването на двама американски и двама  британски заложници.

Вижте снимки на обезглавените >>

През лятото бе обезглавен американският журналист Джеймс Фоули.

На 3 септември ИД публикува видеозапис, в който се вижда обезглавяването на втория американски заложник Стивън Сотлоф.

11 дни по-късно джихадистката групировка публикува и видео от екзекуцията на 46-годишния британец Дейвид Хейнс. Той бе бе отвлечен миналата година в Северна Сирия, докато работеше за френска хуманитарна агенция.

На 4 октомври бе убит британският хуманитарен работник Алан Хенинг.

На тези кадри се виждаше маскиран и облечен в черно джихадист, размахващ нож и говорещ с британски акцент, който британските медии нарекоха Джихади Джон.

В новия запис повечето от екзекуторите са без маски, а мъжът, за който се твърди, че е Насър Мусана, стои редом до Джихади Джон.

Французин сред палачите?

Френският вътрешен министър Бернар Казньов днес заяви, че има голяма вероятност френски гражданин да е участвал пряко в обезглавяването на сирийски пленници от „Ислямска държава”, предаде АФП, цитирана от "Фокус" и БТА.

Това може да е Максим Ошар, роден през 1992 г. в Северозападна Франция и заминал за Сирия през август 2013 г. след престой в Мавритания през 2012 г.”, заяви министърът във връзка с видео, в което джихадистите поемат отговорност за убийството на Питър Касиг.

"Записът беше анализиран от нашите разузнавателни служби и този анализ ни води на мисълта, че има много голяма вероятност френски гражданин да е участвал пряко в извършването на тези отвратителни престъпления", каза Казньов.

В края на септември 55-годишният французин Ерве Пиер Гурдел, отвлечен в Алжир от групировката "Джунд ал Халифа", отцепила се от Ал Кайда, бе обезглавен от своите похитители. Екстремистите разпространиха видеоматериал, на който бе показана екзекуцията.

Тъжна равносметка

Джихадистите от "Ислямска държава" (ИД) са екзекутирали близо 1500 души в Сирия за пет месеца, откакто обяви установяването на "халифат". "Сирийският център за наблюдение на човешките права е документирала екзекуцията на 1429 души, откакто ИД обяви своя "халифат" през юни", съобщи директорът на организацията Рами Абдел Рахман, цитиран от АФП и БГНЕС.

Мнозинството от жертвите на ИД в Сирия са били цивилни, допълни той.

"От общия брой обезглавени или застреляни хора при масови убийства от ИД 879 са били цивилни, около 700 от които членове на племето Шаитат". Сунитските мюсюлмани от племето Шаитат от източната провинция Деир Езор се надигнаха срещу джихадистката групировка в средата на 2014 г.