Екстремистите разпространиха видеоматериал, на който е показана екзекуцията на 55-годишния Ерве Пиер Гурдел, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Зловещият клип е озаглавен "Кърваво послание за френското правителство".

Видеозаписът започва с кадри на Франсоа Оланд от пресконференцията, на която той обяви участието на Франция в кампанията от въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Ирак.

След това е показан заложникът, коленичил с ръце зад гърба, заобиколен от четирима въоръжени мъже със скрити лица. Един от мъжете прочита послание, в което осъжда намесата на "френските престъпни кръстоносци" срещу мюсюлманите, по-специално в Алжир, Мали и Ирак.

Вижте снимки >>>

През последните два дни Алжир бе разгърнал около 1500 войници в планинската област Кабилия в опит да намери Ерве Гурдел.

През последните седмици "Ислямска държава" показа във видеоклипове обезглавяванията на двамата отвлечени в Сирия американски журналисти Джеймс Фоули и Стивън Сотлоф и на британския хуманитарен работник Дейвид Хейнс.

Французинът бе отвлечен в понеделник от "Джунд ал Халифа" ("Войници на халифата"). Групировката, отцепила се от северноафриканския клон на терористичната мрежа Ал Каида, заплаши да убие Гурдел, ако Франция не прекрати въздушните си удари в Ирак до 24 часа.

Френският президент Франсоа Оланд отказа да изпълни това искане.
Той окачестви като "подло и жестоко" убийството на френски заложник в Алжири заяви, че това усилва решимостта му да се бори срещу тази организация, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

"Нашият сънародник Ерве Гурдел бе убит от терористична групировка подло, жестоко, позорно. Това е отблъскващо престъпление, чиито автори трябва да бъдат наказани", каза Оланд пред журналисти във френската мисия в ООН.

"Решимостта ми е пълна и тази агресия само я усилва", каза френският президент, имайки предвид френската военна намеса в Ирак срещу радикалната групировка "Ислямска държава".

Франция ще продължи въздушните удари в Ирак, докато иракската армия се възвърне контрола на териториите, превзети от групировката "Ислямска държава". Това заяви по-рано през деня и френският премиер Манюел Валс пред Националното събрание.