Екстремистите от "Ислямската държава" разпространиха онлайн нов видеозапис, показващ обезглавяването на британския заложник Алан Хенинг, съобщи американският център за наблюдение на ислямистките сайтове (SITE Intelligence Group), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Записът с продължителност 1 минута и 11 секунди, озаглавен "Още едно послание към Америка и нейните съюзници", показва британския хуманитарен работник, който се представя.

Хенинг казва, че "заради решението на нашия парламент да атакува "Ислямската държава", аз, като член на британското общество, сега ще платя цената за това решение".

Двама американски журналисти - Джеймс Фоли и Стивън Сотлоф, бяха екзекутирани от групировката "Ислямска държава", както и британският хуманитарен работник Дейвид Хейнс.

ООН осъди убийството на британския заложник

Съветът за сигурност на ООН остро осъди подлото убийство на британския заложник Алан Хенинг, като заяви, че видеозаписът за обезглавяването му, разпространен от групировката "Ислямска държава", илюстрира за пореден път нейната бруталност, предаде Асошиейтед прес.

Членовете на Съвета за сигурност подчертаха, че подобни варварски действия не могат да ги сплашат, а само укрепват решимостта им.

Декларацията, прочетена пред репортери от председателя на Съвета, постоянния представител на Аржентина Мария Кристина Персевал, също така настоява за незабавното и без условия освобождаване на всички заложници на "Ислямска държава", Фронта Нусра и други групировки , свързани с Ал Каида.

Бруталното убийството на британския заложник показва варварството на екстремистите от "Ислямската държава", заяви британският премиер Дейвид Камерън, цитиран от Ройтерс.

Това, че беше взет за заложник, докато искаше да помага на другите, и беше убит, показва, че покварата на тези терористи от "Ислямската държава" е безгранична, каза Камерън.