Британският парламент прие решение, предложено от лейбъристите, за обявяване на екологично и климатично извънредно положение. Този вот последва мобилизацията на протестното движение "Бунт срещу унищожението" (на снимката тяхна проява в Хайд парк в Лондон на 25 април), предадоха световните агенции и БТА.

"Благодарение на натиска на Лейбъристката партия Обединеното кралство стана първата страна, обявила извънредно положение за климата и околната среда", заяви партията в страницата си в Туитър.

"Настъпи моментът да се вземат конкретни мерки за борба с климатичните промени", допълва партията.

Партийният лидер Джереми Корбин изрази надежда, че гласуването в парламента, ще породи вълна от действия от страна на парламентите и правителствата по света.

Решението на лейбъристите, прието вчера вечерта от депутатите, няма обаче обвързващ характер. Вотът протече в момент, в който британската Комисия за климатични промени препоръча на правителството на Тереза Мей да постигне целта на въглероден неутралитет до 2050 г.

Движението "Бунт срещу унищожението" настояваше за обявяване на извънредно положение за климата. То поиска конкретни мерки за борба с климатичните промени. Движението защитава ненасилствените действия срещу бездействието във връзка с климата и извърши серия от блокади в Лондон. Сега то изрази задоволство, че най-после ще бъде казана истината за климата и за нуждата от спешни действия. "Натискът, упражняван върху нашите политици, сега ще се увеличи", допълва движението в Туитър и посочва, че очаква решителни действия.

Шведската екоактивистка Грета Тунберг също приветства решението на британските депутати. Тя се срещна с парламентаристите миналата седмица и участва в протестна акция на Бунт срещу унищожението в Лондон.

Какво реши британската комисия за климатичните промени

Великобритания трябва да се ангажира до 2050 г. да сведе до нула емисиите на парникови газове, се казва в доклад на британската Комисия за климатични промени, съставена от климатолози и правителствени експерти. Докладът е поръчан от правителството миналата година.

Великобритания си бе поставила за цел намаляване с 80 процента на парниковите емисии до 2050 г. в сравнение с нивата от 1990 г. Но според природозащитници тази цел няма да доведе до изпълнение на поетите в Париж през 2015 г. ангажименти за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий.

Обединеното кралство може да преустанови приноса си към глобалното затопляне до 30 години, като си постави амбициозна нова задача за намаляване на емисиите на парникови газове до нула през 2050 г. в сравнение с нивата от 1990 г., се казва в доклада на Комисията за климатични промени. Новата цел е постижима при съществуващите технологии, но може да бъде изпълнена, ако правителството засили политиката си за климата, казва комисията.

Според нея настоящата цел за изваждане от употреба на новите бензинови и дизелови коли до 2040 г. може да е прекалено закъсняла мярка и крайният срок трябва да бъде изтеглен поне за 2035 г., а ако е възможно и през 2030 г.

Повече възобновяемо и нисковъглеродно електричество ще бъде нужно, за да се постигне целта, заложена в доклада и трябва да бъде възприета технология за улавяне и за съхранение или използване на емисиите въглероден диоксид от промишлените сектори, се казва в документа.

Домакинствата ще трябва да спрат отоплението с природен газ и да минат на нисковъглеродни алтернативи, като водород или термопомпи, се подчертава в експертния документ.

В него се казва, че британците трябва да бъдат насърчени да консумират с около 20 процента по-малко говеждо и агнешко и млечни продукти.

Пътуванията по въздух ще трябва да бъдат намалени, докато авиационният сектор не започне да използва нисковъглеродни горива като биогориво или пък когато пътуването по въздух бъде електрифицирано.

Цената на изпълнението на новите цели ще бъде около 1-2 процента от британския БВП или десетки милиарда паунда на година.