Президентът Доналд Тръмп заяви, че решението на Еманюел Макрон да отложи повишаването на данъка върху горивата след масовите протести оправдава собственото му решение да изтегли САЩ от международното снпоразумение за климата, предаде Асошиейтед прес.

"Радостен съм, че моят приятел Еманюел Макрон и протестиращите в Париж стигнаха до същия извод, който аз направих преди две години", иронично заяви той в туит късно снощи.

"Парижкото споразумение за климата е фатално лошо, защото повишава цената на енергията за отговорните страни и замазва вината на някои от най-големите замърсители", написа Тръмп в профила си в Туитър.

В следващ туит Тръмп написа, иска чист въздух и чиста вода и че се правят големи крачки в подобряването на околната среда на Америка. Но американските данъкоплатци - и американските работници - не трябва да плащат за изчистването на замърсяване, направено от други страни.

През последните седмици протестите срещу намерението на френското правителство да увеличи данък спредизвикаха остри сблъсъци, съпътствани от насилие и погроми в големите френски градове. Вчера премиерът на Франция Едуар Филип обяви шестмесечен мораториум на мярката. Няма данък, за който да си заслужава страната да бъде застрашена. Такъв гняв, трябва да си глух или сляп да не го видиш или чуеш, каза Филип.