Шведската тийнейджърка и екоактивистка Грета Тунберг никога не е мечтала, че самотният й протест пред парламента ще прерасне в глобално движение. От август 2018 г. 16-годишната активистка всяка седмица излиза на протест пред парламента в Стокхолм със саморъчно написан плакат, гласящ "училищна стачка в защита на климата".

Докато дойде знаменитият петък, 15 март 2019 г., в който 1.6 млн. млади хора по целия свят взеха участие в ученически стачки (или една координираната стачка на учениците) в защита на климата - в 2238 града от повече от 120 страни. (В България участието е скромно - 2 протеста с 51 участници в протест за защита на дюните.)

"Това е началото на началото", написа Грета във Фейсбук.

Вижте стачките по дни, страни, брой участници >>  

Грета Тунберг на протеста на 15 март в Стокхолм

Снимка: AP/БТА

На този ден Грета каза пред множеството в Стокхолм, което скандираше името й: "Светът е изправен пред екзистенциална криза, пред най-голямата криза на човечеството досега и че тази криза е била игнорирана десетилетия наред от онези, които са си давали сметка за нея".

"Знаете кои сте вие, които игнорирахте това и които имате най-голямата вина за това".

"Не можеш да подкупиш климата", декориран с монети и банкнота от 20 крони.

"Ако не дишаме, няма да гласуваме".

"Искаме да се паникьосате", "Времето изтича", "Това е нашето бъдеще".

Това са част от посланията на ученическите протести.

В австрийския град Брегенц 1500 ученици включиха едновременно алармите на мобилните си телефони, за да покажат именно, че "времето изтича" и настъпва моментът да се погрижим за климата.

Как започва всичко

"Мислех, че ще протестирам три седмици и че едва ли някой е повярвал, че ще го направя. Но аз го направих, а след това просто не бях удовлетворена. Затова направих хаштаг #Петъци за бъдещето (#FridaysFor Future) и видях как се разраства от ден на ден", каза тя.

Самотният протест пред парламента в Стокхолм

Снимка: Официална фейсбук страница

На страницата си в Twitter Грета описва себе си като "16-годишен активист по въпросите за климата със Синдром на Аспергер", разстройство подобно на аутизма.

Грета изпуска уроците си всеки петък, за да продължи да протестира пред шведския парламент. "Не мога да гласувам, така че това е един от начините да се чуе гласът ми". Тя продължи да привлича вниманието на международната общност, след като се изказа на преговорите за климата на ООН в Катовице, Полша, през декември и на Световния икономически форум в Давос през януари.

"По отношение на климатичните промени трябва да признаем, че сме се провалили", каза тя пред глобалните икономически лидери в Давос.

"Осъзнах, че никой не прави нищо, за да предотврати това да се случи, така че при това положение трябва да направя нещо."

Откъде идва вдъхновението й

Тунберг казва, че идеята за ученически стачки е вдъхновена от учениците от гимназията в Паркланд, Флорида, където 17 ученици и служители на училището бяха застреляни през февруари 2018 г.

Пред списание "Ролинг Стоун" Грета казва, че първата жена, която я е вдъхновила, е Роза Паркс.

"Смятам, че Роза Паркс беше също чудесен пример и стеснителен човек, за когото прочетох. "Научих, че тя е интроверт. И аз съм интроверт", казва Грета. "Сега всеки трябва да е екстроверт и отворен към обществото. Не съм такава и смятам, че всички, които са като мен, могат да се вдъхновят, че ние можем също да бъдем чути и да променим нещата", допълва тя.

Роза "Лий" Луис Маккоули Паркс е афроамериканска активистка за граждански права на чернокожите американци. Паркс става известна с отказа си на 1 декември 1955 г. да се подчини на автобусен шофьор и да освободи мястото си на бял мъж в Монтгомъри, Алабама. Тази постъпка се смята за повратна точка за движението за човешки права в САЩ.

"Много вдъхновяващо и вдъхващо надежда е, че един човек може да промени нещо само като седи в автобуса", написа в социалната мрежа Грета.

Как възприема състоянието си

Попитана как това, че страда от синдрома на Аспергер, влияе на дейността й за климата, тя отговаря: "Много положително. Започнах да осъзнавам, че мога да се съсредоточавам много по-добре от повечето хора. Но мога също да се чувствам изключително изморена, когато изразходя енергията си".

Протестът събра милиони хора по света

Снимка: Официална фейсбук страница

"Ако не страдах от синдрома на Аспергер, щях да потърся други начини. Вероятно щях да работя с всички останали. Сега не се справям добре в екип и работя много повече сама в сравнение с други активисти, които искат да основат организации и да пишат устави и правилници." С това тя обяснява и "Петъците за бъдещето": Това "не е организация на международно ниво. Това е хаштаг и движение, което се фокусира върху изследователската работа. Говорим за едни и същи цели, но говорим като отделни личности или от името на различни организация в различни държави.

"Има безброй организации и политически партии. Те трябва да променят начина си на мислене. Нямаме толкова много време да основаваме нови партии и организации. Промяната трябва да започне днес".

Звезда ли е Грета

Тунберг казва, че не се възприема като звезда, въпреки че хората скандират името й, когато я видят при посещенията й в Германия, Швейцария, Белгия и Франция.

"Но ако е от полза за климатичната кауза, че толкова много се пише за мен, нямам нищо против. Макар че това означава, че трябва да обмислям всяка своя постъпка. Ако ям хляб от найлоново пликче, някои (хора) започват да вдигат шум. Но смятам за положително, че всички виждат колко безполезна е подобна негативна кампания", казва тя.

Докъде ще стигне "заразата" Грета

Тунберг вдъхнови младежите да принудят политиците да направят повече за справяне с климатичните промени и за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий в сравнение с нивата от прединдустриалната епоха - най-амбициозната цел, фиксирана в Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

Инициативата й е достойна за Нобелова награда за мир според норвежки опозиционни политици, които я номинираха за отличието.

Обичаме Грета, казват учениците в Швейцария

Снимка: AP/БТА

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че е бил вдъхновен от ученическата стачка в защита на климата да свика специална среща през септември, посветена на спешната нужда от мерки срещу промените в климата. "Моето поколение не успя да отговори правилно на драматичното предизвикателство на климатичните промени", пише Гутериш в позиция, публикувана в "Гардиън".

Американските ученици, много активни в подкрепата си за Грета - техният президент оттегли подписа си от споразумението за климата от Париж, настояха председателката на Камарата на представителите в американския Конгрес Нанси Пелоси да подкрепи така наречения "Зелен Нов курс". Това е законопроект, внесен от конгресмен и сенатор от Демократическата партия, който има за цел да трансформира американската икономика с цел борба с изменението на климата и създаване на хиляди работни места в областта на възобновяемите енергийни източници.

Изпълнителният директор на Oxfam International Уини Баянима, цитиран от "Гардиън", каза: "Нашите деца излизат от училище, казвайки ни, че сме ги провалили. Те ни казват какво трябва да знаем, това е енергия, от която се нуждаем сега."

Министрите на образованието на Великобритания и Австралия обаче осъдиха стачките. Австралийският министър Роб Стоукс заплаши с наказания ученици и учители, ако вместо да са в училище, се включат в протеста на 15 март. Не липсваха и критични коментари от наблюдатели. Маделин Грант, работела преди за Института по икономически въпроси, попита: "Колко е хубаво да се хвалят децата, които фундаментално грешат?"

Грета Тунберг пред икономическия форум в Давос: Провалихме се!

Снимка: AP/БТА

Тунберг публикува отговор във Facebook на "хора, които искат да се върнем на училище". "Любимият аргумент в Швеция и навсякъде другаде е, че няма значение какво правим, защото всички сме прекалено малки, за да променим нещата. Петък (15 март) беше най-големият ден на глобалните действия, свързани с климата, според 350.org (интернет платформа за климата и за опазване на околната среда. Мисията й е да се противопоставя на новите проекти за въглища, нефт и газ, да изваждат пари от компаниите, които предизвикват глобално затопляне и да допринасят за взимане на 100% чисти енергийни решения от полза за всички. Мрежата на 350.org обхваща 188 държави - б.р.).

И още от нея...

"Хората продължават да ме питат" Какво е решението на кризата с климата?" Те очакват от мен да знам отговора. Това е даже отвъд абсурда, тъй като в сегашните ни системи няма "решения".

"Нуждаем се от съвсем нов начин на мислене. Политическата система, която вие (възрастните) създадохте, е - всичко за конкуренцията. Ти мамиш, когато можеш, защото всичко, което има значение, е да печелиш. Това трябва да приключи."

"Трябва да започнем да сътрудничим и да споделяме останалите на тази планета ресурси по справедлив начин. Ние просто предаваме думите на науката. Единственото ни изискване е да започнете да слушате и да започнете да действате."

"Само демокрацията, заедно с науката и добрата воля между народите могат да ни спасят. Останалата част от света трябва силно да подкрепя онези деца, на които не им е разрешено да протестират."