Протестното движение "Бунт срещу унищожението", което от миналия понеделник започна протестни акции и блокади в Лондон, за да настоява за "извънредно екологично положение", каза вчера, че е готово да направи пауза в действията си, ако британското правителство приеме да започне преговори с него, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Движението, зародило се във Великобритания и добило международно измерение, обединява природозащитници, настояващи за действия в борбата с климатичните промени. Вчера членовете на движението блокираха няколко много оживени места в центъра на Лондон и нарушиха пътния трафик.

"Готови сме да направим пауза, ако правителството седне на масата на преговорите", заяви пред Франс прес говорителят на движението Джеймс Фокс. Той каза, че засега няма положителен отговор от страна на правителството.

Протестното движение, което се превърна в международно, има три искания във Великобритания - обявяване на извънредно климатично и екологично положение, изготвяне на план за действие за свеждане до нула на емисиите на парникови газове до 2025 г. и създаването на гражданска асамблея, която, подпомагана от становището на учени, да се произнася по климатичните въпроси.

Грета Тунберг: Няма да спрем да се борим

Снимка: AP/БТА

"Битката за спасяване на планетата никога няма да спре"

Вчера протестната група се срещна с шведската 16-годишна екоактивистка Грета Тунберг, вдъхновила стотици хиляди ученици в цял свят да протестират с искане да се вземат мерки срещу климатичните промени.

"Човечеството е на кръстопът. Ние трябва да решим по кой път искаме да поемем", каза Тунберг по време на една от блокадите в Лондон.

Шведската тийнейджърка разкритикува онези, които са на власт и които не са направили нищо, за да се борят срещу климатичната криза.

Но Грета Тунберг каза пред множеството от протестното движение "Бунт срещу унищожението", че тяхната борба за спасяване на планетата никога няма да спре.

Тунберг ще се срещне с високопоставени британски политици тази седмица, съобщи Би Би Си. Тя вече се срещна с папа Франциск.

Арести на бунтари

Британската полиция съобщи днес, че повече от 1000 души са били арестувани от началото преди седмица на масовите протести на екоактивисти в Лондон. Общият брой на задържаните е достигнал 1065. Само на 53 души обаче са били повдигнати официално обвинения за криминални деяния.

Полицията съобщи, че мостът "Ватерло" е бил отворен отново за движение през нощта, след като бе блокиран от демонстранти от 15 април.